Otkrivena još jedna tajna poznate slike: Da Vinci je još jednom pokazao zašto ga smatraju genijem

Kako ističu u studiji, ova su otkrića pružila nove vrijedne uvide u slikarske metode i materijale Leonarda da Vincija.

Martina Čizmić | 15.10.2023. / 08:29

Mona Lisa (Foto: Afp)

Remek-djelo Leonarda da Vincija, Mona Lisa, poznata je kao slika koja je skrivala brojne tajne. Od načina slikanja do boja koje su korištene, a čini se kako su znanstvenici otkrili još jednu njenu tajnu - rijedak kemijski spoj u boji.

Kako su naveli francuski i britanski znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu ACS Publications, njihova analiza mikro uzorka temeljnog sloja boje otkrila je jedinstvenu mješavinu veoma saponificiranih ulja (ulja u kombinaciji s alkalima) i visokog udjela olova te bijelog olovnog pigmenta u kojem nedostaje cerusit.

Osim toga, otkrili su rijedak spoj nazvan plumbonakrit, spoj koji je stabilan samo u alkalnom okruženju prvog sloja boje. Znanstvenici ističu kako je to potvrda da je da Vinci koristio prah olovnog oksida za zgušnjavanje i sušenje boje.

Mona Lisa u VR-u Muzej Louvre predstavlja prvo iskustvo virtualne stvarnosti u suradnji s programom HTC VIVE Arts

Ističu kako je rijedak spoj osnovnog sloja bio drugačiji u receptu uljane boje, što ukazuje na to da je da Vinci namjeravao pripremiti gustu boju za prekrivanje drvene ploče na kojoj je naslikana Mona Lisa.

No, to nije jedino otkriće koje je iznenadilo znanstvenike i povjesničare umjetnosti. Osim plumonakrita, otkriven je i spoj šanonit, što je prvi takav slučaj na povijesnoj slici. Iako je sam da Vinci u svojim bilješkama spominjao svoje recepte za boje, oni nisu bili precizni niti su otkrivali točno koje je sve spojeve koristio tijekom miješanja boja.

Kako ističu u studiji, ova su otkrića pružila nove vrijedne uvide u slikarske metode i materijale Leonarda da Vincija.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti