Muzej Louvre predstavlja prvo iskustvo virtualne stvarnosti u suradnji s programom HTC VIVE Arts

Na izložbi posvećenoj Leonardu da Vinciju nalazi se i Mona Lisa u virtualnoj stvarnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.10.2019. / 13:05

Mona Lisa u VR-u (Foto: Vive Arts)

HTC VIVE Arts sklopio je partnerstvo s Louvreom radi predstavljanja prvoga iskustva virtualne stvarnosti u tome muzeju, Mona Lisa: s druge strane stakla, koje je počelo 24. listopada 2019. Uz ovaj novi pristup Mona Lisi posjetitelji i gledatelji mogu uroniti u najpoznatije remek-djelo Leonarda da Vincija na potpuno nov način u sklopu Louvreove povijesne retrospektive Da Vincijeve umjetničke karijere, ali i pomoću usluge digitalne pretplate VIVEPORT s bilo kojega mjesta na svijetu.

Mona Lisa: s druge strane stakla gledateljima pruža nov pogled na Da Vincijevu poznatu sliku i priliku da dožive snažan osobni susret s umjetničkim djelom u virtualnome prostoru. Zahvaljujući tome inovativnom i interaktivnom iskustvu Mona Lise muzej publici diljem svijeta može ponuditi dosad neviđen pristup Da Vincijevu čuvenom remek-djelu.

Predstavljanje VIVE Cosmosa HTC VIVE Cosmos premijerno predstavljen u Hrvatskoj

Na početku sedmominutnoga iskustva tijekom kojega uranjaju u virtualnu stvarnost sudionici će se zateći u dvorani Salle des États u Louvreu, u kojoj je trajno smještena Mona Lisa, zahvaljujući najnovijemu naglavnom sustavu za virtualnu stvarnost tvrtke VIVE, VIVE Cosmos. Sudionici se na početku nalaze iza skupine promatrača koji stoje ispred slike u muzejskoj galeriji.

Kako se gomila razilazi, gledatelj se približava slici, a zaštitno staklo i okvir nestaju. Sudionici, koji su u tome trenutku sami pred remek-djelom, vide žive pojedinosti toga slavnog ulja na drvetu, uključujući teksturu drvene ploče koja se razabire ispod sloja boje te stražnju stranu ploče, na kojoj mogu vidjeti napuklinu u drvetu i kako je restaurirana.

Novi način doživljaja Da Vincijeva svijeta

Iskustvo virtualne stvarnosti nudi spoj pokretnih slika, zvuka i interaktivna dizajna kako bi posjetitelji na iznimno poticajan način uronili u Da Vincijev svijet i naučili što infracrvenim skeniranjem njegova čuvenoga umjetničkog djela možemo saznati o modelu. Putujući kroz vrijeme, gledatelji će ovim iskustvom steći uvid u to kako je umjetničko djelo izvorno stvoreno i kako se mijenjalo tijekom posljednjih 500 godina. Pripovjednim elementom iskustva ruše se mnogi mitovi o poznatoj Mona Lisi uz otkrivanje više pojedinosti o njezinoj odjeći i identitetu.

U iskustvu Mona Lisa: s druge strane stakla ističe se Da Vincijeva upotreba tehnike sfumato, koja podrazumijeva nanošenje brojnih tankih slojeva boje kako bi prijelaz svjetla u sjenu postao gotovo neprimjetan. Gledateljima se učinak Da Vincijeva sfumata u sklopu ovoga iskustva dočarava dimom koji ispunjava prostor i omekšava svjetlost. Iskustvom virtualne stvarnosti usto se otkrivaju skrivene pojedinosti izvornoga prirodnog krajolika koji je Da Vinci naslikao iza svojega modela.

HTC Vive Cosmos HTC predstavio VR sustav koji se prilagođava korisniku, a bit će dostupan i u Hrvatskoj

Iskustvom Mona Lisa: s druge strane stakla ističe se šira važnost osmišljavanja novih načina za pobuđivanje zanimanja publike za muzejske zbirke te važnost toga da ustanove prihvate inovacije kao ključni element svojih izložbenih programa kako bi doprle do publike u muzejima, ali i izvan njih.

Proširena kućna inačica za publiku diljem svijeta može se preuzeti pomoću HTC-ova neograničenoga pretplatničkog servisa za doživljaj virtualne stvarnosti VIVEPORT Infinity te na drugim većim internetskim platformama za virtualnu stvarnost, uključujući mobilnu virtualnu stvarnost za sustave iOS i Android. Uz sadržaj koji posjetitelji mogu vidjeti u muzeju, publika diljem svijeta ima priliku iskusiti posjet Louvreu ulazeći u muzej kroz slavnu Piramidu u virtualnome prostoru prije nego što posjeti Grand Galerie i razgleda sve Da Vincijeve slike koje se nalaze u Louvreovoj zbirci u virtualnoj stvarnosti.

Ovo nevjerojatno iskustvo virtualne stvarnosti zajedničkom su suradnjom omogućili Louvre, HTC i studio za produkciju virtualne stvarnosti Emissive.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti