U Zemljinu orbitu nedavno je ušao nepoznati objekt nazvan 2020 SO koji od tada kruži oko naše planete poput, kako su ga nazvali astronomi, mini Mjeseca. Proučavajući njegovo dosadašnje kretanje i specifičnu putanju oko Sunca, astronomi su zaključili da nije riječ o asteroidu pa je neko vrijeme ovaj misteriozni objekt privukao veliku pažnju NASA-e i ostalih znatiželjnih promatrača svemira.

ClearSpace-1 ESA potpisala ugovor za povijesnu svemirsku misiju čišćenja svemira

Iako na početku nitko nije znao o kakvom je objektu riječ, misterij je brzo riješen. Naravno, nije riječ o posjetiteljima s neke udaljene planete ili galaksije, već je riječ o dijelu rakete koja je lansirana sa Zemlje - i to prije više od 50 godina. Naime, analiza kretanja objekta otkrila je kako je riječ o raketnom potisniku Centaur iz NASA-ine misije lansiranja lunarnog landera iz 1966. koja je završila bez happy enda. Naime, letjelica Surveyor 2, umjesto elegantnog pristajanja na površinu našeg satelita, uništena je pri slijetanju.

Mjesec i Zemlja Kina uspješno spustila letjelicu na Mjesec i kreće u misiju prikupljanja uzoraka tla

Dok je sama letjelica uništena, raketa s kojom je Surveyor 2 lansiran sa Zemlje u orbitu nastavila je svoju avanturu lutanja svemirom i nakon 54 godine vratila se na mjesto odakle je sve počelo. Astronomi su identitet objekta otkrili prateći njegovo prijašnje kretanje te usporedbom s podacima o raketnom potisniku iz 1966., a ovaj tjedan i iz NASA-e su službeno potvrdili kako je objekt 2020 SO raketni potisnik lansiran sa Zemlje daleke 1966. Centaur će se još neko vrijeme zadržati u našoj orbiti i još malo kružiti oko Zemlje te astronomi predviđaju da će na novo daleko putovanja krenuti u ožujku sljedeće godine.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju