Otkrivena tajna misterioznog objekta koji je nedavno ušao u Zemljinu orbitu

Astronomi i stručnjaci iz NASA-e pratili su novi objekt koji je ušao u Zemljinu orbitu i za koji su zaključili da nije asteroid te su napokon objavili o čemu je riječ.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.12.2020. / 07:46

Sunčev sustav, ilustracija (Foto: Getty Images)

U Zemljinu orbitu nedavno je ušao nepoznati objekt nazvan 2020 SO koji od tada kruži oko naše planete poput, kako su ga nazvali astronomi, mini Mjeseca. Proučavajući njegovo dosadašnje kretanje i specifičnu putanju oko Sunca, astronomi su zaključili da nije riječ o asteroidu pa je neko vrijeme ovaj misteriozni objekt privukao veliku pažnju NASA-e i ostalih znatiželjnih promatrača svemira.

Slika nije dostupna ESA potpisala ugovor za povijesnu svemirsku misiju čišćenja svemira

Iako na početku nitko nije znao o kakvom je objektu riječ, misterij je brzo riješen. Naravno, nije riječ o posjetiteljima s neke udaljene planete ili galaksije, već je riječ o dijelu rakete koja je lansirana sa Zemlje - i to prije više od 50 godina. Naime, analiza kretanja objekta otkrila je kako je riječ o raketnom potisniku Centaur iz NASA-ine misije lansiranja lunarnog landera iz 1966. koja je završila bez happy enda. Naime, letjelica Surveyor 2, umjesto elegantnog pristajanja na površinu našeg satelita, uništena je pri slijetanju.

Slika nije dostupna Kina uspješno spustila letjelicu na Mjesec i kreće u misiju prikupljanja uzoraka tla

Dok je sama letjelica uništena, raketa s kojom je Surveyor 2 lansiran sa Zemlje u orbitu nastavila je svoju avanturu lutanja svemirom i nakon 54 godine vratila se na mjesto odakle je sve počelo. Astronomi su identitet objekta otkrili prateći njegovo prijašnje kretanje te usporedbom s podacima o raketnom potisniku iz 1966., a ovaj tjedan i iz NASA-e su službeno potvrdili kako je objekt 2020 SO raketni potisnik lansiran sa Zemlje daleke 1966. Centaur će se još neko vrijeme zadržati u našoj orbiti i još malo kružiti oko Zemlje te astronomi predviđaju da će na novo daleko putovanja krenuti u ožujku sljedeće godine.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti