Brojne svemirske misije, lansiranje raketa, satelita i različitih mjernih instrumenata iza sebe su ostavile značajan otpad, a kako su misije sve češće, tako se povećava i količina “svemirskog smeća”. Kako trebamo paziti na prirodu i okoliš na Zemlji, tako već sada treba početi razmišljati i o svemiru i njegovom čišćenju i održavanju te se trenutačno u svemiru prati čak 23 tisuće manjih i većih zemaljskih objekata. Povećanje količine svemirskih krhotina i otpada može predstavljati opasnost za buduće misije i satelite, što u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) žele spriječiti.

Slika nije dostupna Rusija bi mogla izaći iz partnerstva u Međunarodnoj svemirskoj postaji?

Agencija je nedavno s nekoliko kompanija predvođenih švicarskim startupom ClearSpace potpisala ugovor težak 86 milijuna eura za prvu misiju (nazvanu ClearSpace-1) uklanjanja svemirskog otpada koja je, ako sve prođe po planu, planirana za 2025. godinu. Pored Švicaraca, u misiju će biti uključene i privatne kompanije iz Češke, Njemačke, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Portugala i Rumunjske. Ipak, najvažnije tehnologije koje će se koristiti u misiji razvijene su u Europskoj svemirskoj agenciji, poput naprednog sustava praćenja i navođenja te sustava kontrole, kao i robotskih ruku koje će biti zadužene za hvatanje otpada.

Kompleksna misija uključuje presretanje i hvatanje objekta veličine manjeg satelita koji u niskoj orbiti kruži još od 2013., a u svemiru je završio s raketom Vega, kao ostatak jedne od europskih svemirskih misija. Robotske ruke, kako je prikazano na priloženom videozapisu, trebale bi uhvatiti objekt i promijeniti njegovu putanju, odnosno spustiti ga u atmosferu gdje bi trebao izgorjeti.

Slika nije dostupna Elon Musk otkrio koliko će u budućnosti stajati putovanje u svemir i iznos nije nedostižan

Iz ESA-e kažu kako će misija ClearSpace-1 demonstrirati tehničke sposobnosti i komercijalne kapacitete za značajno poboljšanje dugotrajne održivosti svemirskih letova. Ako misija bude uspješna, do kraja godine možemo očekivati nove slične misije s ciljem uklanjanja svemirskog otpada iz niske orbite.

Izvor: Space Explored
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju