Otkriveni detalji novog projekta: Recite life coachu Googleu što vas muči u životu

Ako možete birati između pomoći profesionalca ili umjetne inteligencije, koga biste odabrali?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2023. / 14:57

Razgovor (Foto: Getty Images)

Kome ćete se obratiti kada u životu naiđete na neke ozbiljnije probleme? Obično se, ovisno o problemu, o tome razgovara s prijateljima i rodbinom, tražeći nekakav dobronamjeran savjet, odnosno ponekad je dobro potražiti profesionalnu pomoć. Ekipa iz Googlea smatra kako bi ljudima u nekim životnim situacijama i problemima od velike pomoći mogla biti i umjetna inteligencija.

Googleova AI S novom AI opcijom, Google će olakšati pregledavanje rezultata pretrage

Googleov odjel za razvoj AI-a DeepMind, prema američkim medijima, već neko vrijeme testira tehnologiju zahvaljujući kojoj bi generativna umjetna inteligencija mogla postati osobni savjetnik, odnosno kako se to popularno danas kaže - life coach. Kompanija tako trenutačno trenira model koji bi trebao pomoći ljudima i savjetovati ih oko privatnih problema i poslovnih zadataka. AI bi ljudima mogla davati ideje što da naprave u određenim situacijama, savjetovala bi ih oko planiranja, davala savjete oko podučavanja itd.

Kao neki od primjera navode se pitanja poput kako postupiti ako ne možeš doći na vjenčanje koje najbolja prijateljica organizira na udaljenoj destinaciji jer nemaš novaca za putovanje ili, što je puno jednostavnije, AI može dati nutricionističke savjete za one koji žele smršaviti, napraviti im program za vježbanje ako žele ojačati itd.

Iako već Googleov AI chatbot Bard u teoriji može davati odgovore na takva pitanja, ono na čemu radi tim Googleovih zaposlenika koji uključuje čak sto stručnjaka s doktoratima iz različitih studija, uključujući i osobe specijalizirane za mentalno zdravlje, jest poboljšati sposobnosti AI alata prilikom odgovaranja na intimna pitanja oko izazova u ljudskim životima. Ono što treba naglasiti jest da DeepMind ne razvija alat kao neku zamjenu za profesionalce, odnosno s njim ne žele zamijeniti terapije, već je zamišljen kao pomoć ljudima u određenim situacijama.

Ispit Zbog umjetne inteligencije dio profesora traži radikalnu promjenu u pisanju ispita

U kojoj je fazi razvoj Googleove AI koja bi trebala postati savjetnik o važnim životnim, privatnim i intimnim stvarima, još nije poznato, iako postoji mogućnost da Google iz određenih razloga, odnosno ako ne postignu zadovoljavajući napredak, nikada ne predstavi konačan alat. Ono što je sigurno jest da će Google, kao i druge tehnološke kompanije nastaviti s razvojem različitih alata i servisa baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Brojni se stručnjaci slažu kako je riječ o disrupcijskoj tehnologiji nevjerojatnog potencijala koja bi mogla značajno utjecati na ljude diljem svijeta, pri čemu treba paziti da taj utjecaj bude pozitivan i dobronamjeran za cijelo društvo.

Izvor: Tech Radar


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti