S novom AI opcijom, Google će olakšati pregledavanje rezultata pretrage

Iz američke tehnološke kompanije najavili su nekoliko opcija baziranih na AI koje testiraju, a koje će olakšati pretraživanje interneta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2023. / 14:04

Googleova AI (Foto: Google)

Nedugo nakon što je OpenAI predstavio AI chatbot ChatGPT, Google je predstavio vlastiti chatbot Bard, a počeli su s eksperimentiranjem korištenja umjetne inteligencije i u drugim alatima, uključujući i unutar same tražilice. Unutar tražilice tako imaju eksperimentalni mod (Search Generative Experience - SGE), a ovaj su tjedan predstavili neke nove opcije koje bi trebale poboljšati pretraživanje, ali i dobivanje konkretnih informacija iz velike količine teksta. Također, sada su dostupne opcije koje bi programerima trebale pomoći pri kodiranju.

NotebookLM Malo drukčija umjetna inteligencija: Googleov novi AI alat razlikuje se od ChatGPT-a i Barda

Najzanimljivija opcija, koja je dostupna u eksperimentalnom modu unutar Search Labsa i na početku je dostupna samo na Googleovim aplikacijama za iOS i Android, a naknadno će biti dostupna i na Chromeu na računalima, odnosi se na sažimanje dugog teksta. U slučaju da korisnike zanimaju samo najvažnije stvari iz dugog teksta, neće morati čitati sav sadržaj, već će najvažnije informacije za njega izdvojiti Googleova AI. Osim sažetka teksta, prikazat će se i natuknice s poveznicama koje vode na dio teksta u kojem se nalazi sadržaj spomenut u natuknicama.

Također, dostupna je i opcija istraživanja sadržaja na stranici koja podsjeća na aktualnu opciju pretraživanja na Chromeu. Danas kada nešto pretražujete na stranici, prikazat će vam mjesta unutar teksta na kojima se nalaze riječi koje pretražujete i kojima jednostavno možete pristupiti. Slično je i s novom opcijom, no umjesto da se prikazuju riječi koje ste vi upisali u tražilicu, prikazat će se sadržaj koji je za vas odabrala AI.

Ova opcija, treba naglasiti, neće biti dostupna za članke na stranicama za koje je potrebna pretplata.

Pored ove opcije, Google je u sklopu SGE-a najavio i opciju zahvaljujući kojoj bi korisnici trebali saznati detaljnije informacije o pojmovima koji se spominju u tekstu, poput definicija nekih stručnih izraza i riječi, prikazivat će se slike, dijagrami i slično. Kako bi došli do tih dodatnih informacija, potrebno je samo postaviti strelicu miša (ili dodirnuti prstom ako je riječ o ekranu osjetljivom na dodir) iznad riječi, odnosno pojma o kojem želite saznati više informacije.

Google asistent Google priprema nabrijanu verziju asistenta koji će koristiti generativnu umjetnu inteligenciju

Programeri će cijeniti i opciju pomoći pri kodiranju te će zahvaljujući Googleovoj umjetnoj inteligenciji moći pronaći pogreške u kodu, a AI će im dati odgovore na pitanja koja ih zanimaju kako bi brzo i učinkovito riješili problem na koji su naišli. Više informacija o novitetima koje je kompanija predstavila pročitajte na Googleovim stranicama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti