Muškarci koji džogiraju, plivaju ili bicikliraju mogu smanjiti rizik od devet vrsta raka, proizlazi iz nove studije, piše dpa.

 

Istraživači su otkrili da muškarci s dobrom kardiorespiratornom kondicijom imaju daleko manju vjerojatnost da će razviti rak glave i vrata, želuca, gušterače, jetre, crijeva, rektuma, bubrega, pluća i jednjaka.

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost osobe da radi aerobne vježbe, poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja kroz dulje razdoblje.

Nova studija, objavljena u British Journal of Sports Medicine, obuhvaća rezultate koje su sakupili stručnjaci iz Švedske praćenjem više od milijun muškaraca koji su imali u prosjeku 33 godine.

Slika nije dostupna Znanstvenici objavili preporuke o količini fizičke aktivnosti koja je potrebna kako bi se poništili negativni učinci sjedilačkog načina života

Sudionici su služili vojni rok u Švedskoj između 1968. i 2005.

Na početku regrutacije muškarci su prošli niz testova koji su procjenjivali više čimbenika uključujući njihovu visinu, težinu, krvni tlak, snagu mišića i kardiorespiratornu spremnost.

Tijekom razdoblja praćenja oko 84 000 ih je dobilo rak.

Istraživači su ustanovili da su muškarci s višom razinom kardiorespiratorne kondicije u odnosu na one s niskom razinom imali:

– 19 posto manje šanse za razvoj raka glave i vrata.

– 39 posto manju vjerojatnost da će razviti rak jednjaka

– 21 posto manje šanse za razvoj raka želuca.

– 40 posto manje šanse za rak jetre.

– 18 posto manje šanse za razvoj raka crijeva i 5 posto manje šanse za razvoj raka rektuma

– 20 posto manje šanse za razvoj raka bubrega.

– 42 posto manje šanse za razvoj raka pluća.

– 12 posto manje šanse za razvoj raka gušterače.

Ovi rezultati mogli bi se koristiti u kreiranju politike javnog zdravstva, dodatno jačajući poticaj za promicanje intervencija usmjerenih na povećanje [kardiorespiratorne sposobnosti] kod mladih, napisali su autori.

Trčanje (Foto: Getty Images) Tehnologija postaje "tajno oružje" sportaša koji žele rušiti rekorde

Istraživači su otkrili da je veća kardiorespiratorna sposobnost povezana s blagim (7 posto) povećanim rizikom od raka prostate i 31 posto većim rizikom od raka kože.

Prethodno istraživanje koje je ispitivalo isti skup podataka sugeriralo je da blagi porast rizika od raka prostate nije bio povezan s višom stopom agresivnog raka prostate ili smrti od raka prostate, a mogao bi se pripisati većem broju pregleda.

Autori su sugerirali da se veća stopa raka kože može objasniti većom izloženošću UV zračenju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju