Otvara se Centar za sekvenciranje DNK nove generacije u Hrvatskoj

Novi laboratorij za sekvenciranje DNK u Zagrebu predstavlja veliki poticaj razvoju znanosti u Hrvatskoj i široj regiji.

Martina Čizmić | 16.02.2019. / 14:57

Laboratorij za sekvenciranje DNK (Foto: PR)

Zagreb i Hrvatska bogatiji su za Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS). Novi laboratorij rezultat je suradnje tvrtk GenePlanet i hrvatske Poliklinike Breyer koja ima dugogodišnju tradiciju i iskustvo u laboratorijskom radu.

GenePlanet Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS) i u prvoj fazi će obrađivati uzorke neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT) čime će kroz DNK ispitivanja otkrivati tri najčešće trisomije (Downov sindrom, Edwardsov sindrom i Patauov sindrom) sa vjerojatnošću detekcije preko 99 %. Neinvazivni prenatalni test Nifty powered by GenePlanet je jednostavno, sigurno i pouzdano neinvazivno prenatalno testiranje iznimno visoke točnosti.

U drugoj fazi, NGS centar će proširiti spektar ispitivanja genetskog materijala, a prikupljat će uzorke DNK iz 30 različitih zemalja. Prisutnost zagrebačkog laboratorija na tako visokoj tehnološkoj razini bit će prekretnica u smislu razvoja znanosti u čitavoj regiji.

U Hrvatsku donosimo revolucionarnu tehnologiju koja će zasigurno utjecati na cijelo područje neinvazivnog prenatalnog testiranja. Uvjereni smo da će novi laboratorij donijeti nove standarde u sektoru dijagnostike, rekao je Marko Bitenc, osnivač i glavni izvršni direktor GenePlaneta.

Glavni cilj prijenosa tehnologije u Hrvatsku dodatno je skratiti vrijeme obrade uzoraka uz zadržavanje najviših standarda kvalitete te proširiti spektar testiranja dostupnih u Hrvatskoj i širi regiji.

Briga za naše pacijente uvijek je na prvom mjestu, a ovo veliko područje genetskog testiranja vrlo je korisno u dijagnostici mnogih stanja i bolesti. Savršena smo kombinacija s GenePlanetom jer su oni autoritet u genetskom testiranju, a mi imamo iskustva u laboratorijskom radu, kaže Hana Breyer, izvršna direktorica Poliklinike Breyer.

Naša realnost je da sve veći broj parova planira obitelj nakon 35 godine života. Nifty powered by GenePlanet test postaje nezamjenjivi test probira u prenatalnoj skrbi ranih trudnoća, jer nam daje uvid u kromosomski status ploda, i također pomaže u izbjegavanju invazivnih dijagnostičkih postupaka kao što su amniocenteza ili biopsija koriona (CVS), izjavio je prof. dr. Hrvoje Vrčić, voditelj odjela za ljudsku reprodukciju u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti