Otvara se hotel u kojem će goste usluživati – roboti!

Roboti će dočekivati goste na vratima hotela i na recepciji, čistiti hotel i slično, a gazda hotela vjeruje da će mu to donijeti velike uštede

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2015. / 09:15

Otvara se hotel u kojem će goste usluživati – roboti!

Velike tehnološke kompanije ulažu milijarde dolara u robotiku te će roboti uskoro postati dio naše svakodnevnice, što nosi i velike potencijalne probleme – od toga što će ljudima 'uzimati' poslove pa do mogućnosti da jednog dana postanu inteligentniji od ljudi te nitko ne zna što će se dogoditi u tom slučaju. Roboti već danas rade dio poslova koje su ranije radili ljudi, a što od robota možemo očekivati u budućnosti najbolje vidimo na primjeru Henn-na hotela koji se gradi u Japanu – ovaj će hotel biti opremljen najmodernijim tehnologijama, a umjesto ljudi, veliki dio stvari u njemu obavljat će upravo roboti. Prva faza gradnje hotela bit će gotova u srpnju ove godine kada će gostima biti dostupne 72 sobe, a tijekom sljedeće godine bit će otvoren još jedan dio hotela s dodatne 72 sobe. Slogan ovog hotela je 'posvećenost evoluciji', a u njemu će goste na recepciji dočekivati tri robota koji će s gostima moći voditi 'inteligentne razgovore'. Također, roboti će zamijeniti i portire, obavljat će poslove poput čišćenja i druge poslove te će vlasnici ovog hotela na taj način smanjiti troškove.

Hideo Sawada, šef Huis Ten Boscha, zabavnog parka u sklopu kojeg se gradi ovaj hotel, rekao je kako će Henn-na hotel biti najučinkovitiji hotel na svijetu te da u budućnosti namjerava izgraditi čak tisuću sličnih hotela po cijelom svijetu. Pored robota, specifičnosti ovog hotela bit će tehnologija za prepoznavanje lica – dakle, gostima neće trebati ključ kako bi ušli u sobu, već će se vrata otključati nakon što im senzor prepozna lice, koristit će solarnu energiju kako bi uštedili na troškovima, a cijene soba neće biti fiksne, već će ovisiti o potražnji. Gosti će tako, kao na eBayu, nuditi cijene koje su spremni platiti za sobe – oni koji ponude najveću cijenu moći će rezervirati sobe (s tim da postoji granica za maksimalnu cijenu), a sobe se mogu rezervirati već sada po cijenama od 60 dolara za sobu za jednu osobu, odnosno od 153 dolara za trokrevetnu sobu.

Izvor. CNN 

Foto: Henn-na Hotel 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti