Ova aktivnost može ublažiti simptome menopauze

Većina žena uoči studije prijavila je probleme poput valova vrućine, noćnog znojenja, problema sa spavanjem, razdražljivosti, anksioznosti, promjena raspoloženja, umora i loše koncentracije.

Hina | 01.02.2024. / 08:28

Plivanje (Foto: Getty Images)

Plivanje u hladnoj vodi može pomoći u smanjivanju tjelesnih i psihičkih simptoma menopauze, kao što su 'valunzi', anksioznost i promjene raspoloženja, pokazala je studija.

One žene koje su plivale duže intervale ili su redovitije plivale imale su i veću korist, kazali su znanstvenici.

Slika nije dostupna Znanstvenici ostali iznenađeni: Dug boravak u svemiru i maratonsko plivanje mogu smanjiti srce

Anketu na 1114 žena koje su redovito plivale u hladnoj vodi proveli su znanstvenici s University Collegea u Londonu (UCL).

Većina žena u istraživanju bila je u dobi između 45 i 59 godina, a uoči studije prijavile su probleme poput valova vrućine, noćnog znojenja, problema sa spavanjem, razdražljivosti, anksioznosti, promjena raspoloženja, umora i loše koncentracije.

Njih 46,9 posto je reklo da im je plivanje u hladnoj vodi pomoglo kod tjeskobe, petina je prijavila smanjenje noćnog znojenja, dok je 31,1 posto reklo da su im se valovi vrućine smanjili.

Gotovo polovica (46,7 posto) rekla je kako vjeruje da je aktivnost plivanja poboljšala stanje s anksioznošću, zajedno s 37,7 posto koje su prijavile smanjenje promjena raspoloženja.

Poboljšanje spavanja prijavilo je 21 posto žena, dok je razdražljivost smanjena kod 37,6 posto.

To mi je spasilo život, rekla je 57-ogodišnja žena koja je bila uključena u istraživanje.

Sviranje klavira, ilustracija Želite očuvati zdravlje mozga u starijoj dobi? Zapjevajte ili svirajte neki instrument

U vodi, mogu sve. Svi simptomi, tjelesni i mentalni nestaju i osjećam se kao najbolja verzija sebe.

Profesorica Joyce Harper s UCL EGA Instituta za žensko zdravlje rekla je da zaključci objavljeni u Post Reproductive Health podupiru tvrdnje o plivanju u hladnoj vodi.

Potrebna su dodatna istraživanja o učestalosti, trajanju, temperaturi i izloženosti koji su potrebni da bi se izazvalo smanjenje simptoma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti