Ova će tehnologija promijeniti svijet!

Novinar Business Insidera provozao se automobilom kojim je upravljalo računalo te vjeruje kako je ovo tehnologija budućnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.01.2015. / 09:00

Ova će tehnologija promijeniti svijet!

Budućnost prijevoza za desetak i više godina u potpunosti će se promijeniti – samo s jednim dodirom na pametni telefon ili pametni sat bit će moguće pozvati automobil koji će s parkirališta doći pred kuću ili zgradu te će računalo iz vozila upitati putnike gdje žele ići. Oni će reći destinaciju i zatim će moći čitati novosti na svojim telefonima/tabletima, slušati glazbu ili spavati, dok će ih automobil sam odvesti na željeno mjesto.

Na ovakvim automobilima bez vozača već godinama radi Google koji je najdalje došao s njihovim razvojem, ali osim ovog internetskog diva, tehnologiju za računalno upravljanje automobilima razvile su i brojne druge kompanije (poput Audija čiji se automobil na CES u Las Vegas 'sam' dovezao iz San Francisca), a novinar Business Insidera tijekom najvećeg tehnološkog sajma u Las Vegasu provozao se u jednom takvom automobilu kompanije Valeo. Ovo je bilo prvi put da se novinar Jay Yarow provozao u ovakvom automobilu te, iako je bio razočaran što se vozio na stražnjem sjedalu, rekao je kako je ipak dobio dojam o tome kako će ova tehnologija promijeniti svijet te je jasno da je pred njom velika budućnost.

Vozač je jednostavno digao ruke s volana i nogu s papučice gasa (i kočnice) i rekao kako on više ne upravlja vozilom, a automobil se sam zaustavio na semaforu, krenuo je kada se upalilo zeleno svjetlo, usporio je kada su i drugi automobili oko njega usporili i slično. Yarow napominje kako Valeova tehnologija nije napredna poput one koja se koristi u Googleovim automobilima i koja je potpuno autonomna te je namijenjena za vožnju po autocestama ili u prometnim gužvama gradova poput Las Vegasa. U Valeu očekuju kako će njihova tehnologija biti spremna za pet godina kada ljudi u automobilima više neće morati misliti o upravljanju automobilima u prometnim gužvama jer će se oni sami kretati i zaustavljati, a ono po čemu se njihova tehnologija razlikuje od konkurencije je cijena od samo nekoliko stotina dolara, dok je cijena senzora konkurentskih kompanija puno veća.

Novinar Business Insidera kaže kako danas, kada se govori o automobilima bez vozača, svi razmišljaju o Googleovim automobilima koji će nas sami moći odvesti od jedne točke do druge, no da bi došli do te točke i potpuno autonomnih vozila, potrebni su brojni mali koraci poput ovog kakav je predstavio Valeo. 

Foto: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti