Zagrebačka tvrtka napravila je veoma korisnu interaktivnu kartu aktualne pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i šire

GDi svoju interaktivnu kartu temelji na službenim podacima te ju redovito ažurira.

Martina Čizmić | 24.03.2020. / 16:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U poplavi različitih interaktivnih karata koje prate razvoj pandemije koronavirusa u svijetu, teško je pronaći onu koja je dovoljno detaljna i ažurna kad je Hrvatska u pitanju. 

Upravo su se zbog toga u zagrebačkoj IT kompaniji GDi odlučili razviti besplatnu verziju web portala koji će korisnicima dati jasan uvid u širenje koronavirusa u Hrvatskoj, ali i regiji. 

Kako ističu iz GDi-a, interaktivni portal daje redovito ažurirane informacije o potvrđenim slučajevima te donosi broj aktivnih slučajeva, kao i izlječenih i umrlih - s prostornom dimenzijom. Portal prikuplja podatke svih relevantnih zdravstvenih organizacija i prati sve promjene vezane uz praćenje virusa od Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske.

Također, kao izvor informacija koristi službenu stranicu Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu, dok je za točnost podataka za svijet odgovan Johns Hopkins University (JHU).

Kontaktirali smo GDi kako bismo saznali kako su se uopće odlučili na takav potez. 

Jedna od temeljnih vrijednosti GDi kao IT firme koja posluje već više od 30 godina je vraćanje zajednici u kojoj posluje. Tako je GDi ured u Tirani (Albanija) pomagao svojim rješenjima nakon potresa u Draču, tim iz ureda u Zagrebu stipendira studentice IT-a, donira za umjetnost i slično. Nakon potresa u Zagrebu, GDi je razvio mobilnu aplikaciju za prijavu šteta. Lokalizirani portal za praćenje borbe s koronavirusom (COVID-19) je samo jedna od takvih mjera koja nam se jednostavno nametnula kao logična i potrebna društvu. Sličan portal smo razvili i za slovensko tržište gdje također imamo urede. Što se tiče vremena uloženog u izradu portala, ono se ne broji kada se radi o ovakvim projektima. GDi-evi inženjeri na tome su radili neumorno i danonoćno kako bi omogućili građanima kvalitetatan proizvod za praćenje širenja zaraze u rekordnom roku, ispričali su za Zimo iz GDi-a. 

Pojasnili su i kako cijela platforma funkcionira kombinacijom vlastite visoke tehnologije i svjetske vodeće konfigurabilne geoinformacijske platforme ArcGIS, točnije ArcGIS Dashboard.

Ova specifična tehnologija je Cloud bazirana i podesiva za sve tipove uređaja (računala, tablete i mobilne telefone). Portal automatski prikuplja podatke s više različitih izvora, selektira relevantne za Hrvatsku te ih prezentira korisnicima na način da mogu pratiti razvoj cijele situacije, pojašnjavaju iz GDi-a.

S obzirom na to da se brojke stalno mijenjaju, zanimalo nas je jesu li prilikom izrade kontaktirali Stožer civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ili Vladu RH kako bi lakše i brže došli do podataka? 

GDi pruža podršku Stožeru civilne zaštite i brojnim drugim institucijama RH s kojima radimo da bi pomogli u raznim kriznim situacijama kao što su sada otklanjanje posljedica potresa i praćenje pandemije COVID-19 virusa, ističu.

Naglašavaju kako je portal, prije svega, namijenjen svim građanima RH, medijima i državnim službama kao pomoć u prevladavanju ove krizne situacije, a prema potrebi će se dograđivati i mijenjati te će bit aktivan do daljnjega.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti