Ova turistička destinacija ima zanimljivu ponudu za posjetitelje: Dođite sami, pametni telefon ostavite kod kuće

Ljudima nije suđeno da hodaju nosom zabijenim u ekran.  Čak su i mali odmori od uređaja smisleni i mogu ojačati mentalno blagostanje i smanjiti simptome tjeskobe i depresije.

Martina Čizmić | 22.06.2023. / 21:32

Odmor od telefona, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ljeto je i službeno započelo visokim temperaturama, sunčanim danima i prvim godišnjim odmorima. I dok neki već odmaraju na plažama diljem Jadrana i Sredozemlja, drugi broje sitno do njihovog odmora.

Jedna od stvari bez koje je gotovo nemoguće zamisliti izlazak iz kuće (pa tako i odlazak na odmor) je mobilni telefon. Taj jedan uređaj zamijenio je i fotoaparat i videokameru i novčanik i televizor. No, možete li se uopće dobro odmoriti ako ste stalno povezani s cijelim svijetom?

Upravo su o tome razmišljali na finskom otoku Ulko-Tammio. Iako ovaj otok ne privlači toliko turista kao neki hrvatski ili grčki otoci, po nečemu se ističe od svih njih. Naime, oni su odlučili postati prvi otok na svijetu - bez telefoniranja.

Aurora borealis (Foto: Getty Images) Finci odlučili davati imena spektakularnom prirodnom fenomenu kako bi privukli još više turista, znanstvenicima to baš nije kul

Kako su naveli u priopćenju za javnost, otok uz obalu nacionalnog parka ovog će ljeta biti područje bez telefoniranja.

Želimo potaknuti turiste da isključe svoje pametne uređaje, zastanu i istinski uživaju u otocima, stoji u službenom priopćenju.

Napominju i kako je otok pokriven funkcionalnom mobilnom mrežom, pa će oni koji ne mogu pametni telefon ostaviti u torbi, moći uživati u svim pogodnostima modernog digitalnog života.

Isključivanje telefona, istraživanje prirode i upoznavanje s ljudia, zasigurno će poboljšati vaše raspoloženje. Provodimo nebrojene sate na društvenim mrežama, tako da kratki predah od njih znači da imate više vremena za nova iskustva, istaknula je u priopćenju Sari Castren, psihologinja i voditeljica istraživanja na Finskom institutu za zdravlje i socijalnu skrb.

Iako na otoku Ulko-Tammio ne stanuju ljudi, svojim ga domom nazivaju brojne rijetke ptice i biljke. Netaknuta priroda i jedinstveni prizori mamac su za tisuće posjetitelja svake godine. Tako oni koji žele prenoćiti na otoku (s telefonom ili bez njega), mogu odabrati smještaj u šatorima ili kolibama.

Polarna svjetlost u Finskoj - 3 Spektakularna nebeska predstava koja je trajala satima: Finci u ovom fenomenu uživaju čak 200 noći u godini

Ljudima nije suđeno da hodaju nosom zabijenim u ekran.  Čak su i mali odmori od uređaja smisleni i mogu ojačati mentalno blagostanje i smanjiti simptome tjeskobe i depresije, ističe psihologinja Terhi Mustonen, voditeljica aktivnosti Digipelirajaton i Somerajaton zaklade Sosped .

Žele potaknuti ljude da se još više odmore od društvenih medija i digitalnih uređaja.

Potičemo posjetitelje da dobrovoljno telefoniraju brzo i umjesto mobitela gledaju i slušaju prirodu, a ne mobitele. Ovo je izvrstan primjer i za turističko i rekreacijsko korištenje drugih prirodnih mjesta, kaže menadžer za rekreacijsko korištenje Joel Heino iz Metsähallitusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti