Finci odlučili davati imena spektakularnom prirodnom fenomenu kako bi privukli još više turista, znanstvenicima to baš nije kul

Finci su pronašli još jedan način da privuku turiste - personalizirat će prirodni fenomen koji inače nikog ne ostavlja ravnodušnim. Znanstvenici otvoreno negoduju.

Branimir Vorša | 11.11.2020. / 14:48

Aurora borealis (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Program Visit Arctic North, koji je plod suradnje Finske, Švedske i Norveške te pod pokroviteljstvom EU-a, pokrenuo je novu kampanju neobičnog cilja - da se Aurorama (Aurora Borealis) koje se javljaju na nebu i iznad Finske počnu davati imena.

Organizatori kampanje kažu da bi takvo što pomoglo fotografima, turistima i drugima da dijele fotografije na društvenim mrežama pod zajedničkim imenom. Zapravo, prva je već i dobila ime i nazvana je Harri, po fotografu Harriju Tarvainenu.

Svi koji pretražuju polarnu svjetlost po Instagramu sad to mogu činiti putem imena te vidjeti kako se fenomen pojavio i razvijao tijekom različitih vremenskih perioda u danu u cijeloj Finskoj, pojašnjava Tarvainen.

Kampanja je dosad skupila više od 700 prijedloga imena. Originalna ideja bila je da se aurore nazovu po likovima iz skandinavske mitologije i panteona, a na listi su završila i imena djece te čak i kućnih ljubimaca.

Plan nam je razmotriti opravdanost prijedloga imena prije donošenja odluke. Naravno, želimo se pobrinuti da imena imaju smisla i iz globalne perspektive, kaže direktor projekta Visit Arctic Europe Rauno Posio.

No znanstvena zajednica ne gleda blagonaklono na takav razvoj događaja. Naime, projekt nema znanstvenu komponentu niti je postignut bilo kakav dogovor s međunarodnom znanstvenom zajednicom o tome, iako je bilo dosta diskusije na tu temu.

Svima je poznato da najveće oluje koje se pojavljuju diljem svijeta dobivaju imena, no u to su uključene precizne procedure i njihova su imena već predodređena na listi. Kad se nova oluja pojavi, automatski joj se dodjeljuje sljedeće ime s popisa.

Trenutačno se svatko može prijaviti na web-stranicu Naming Auroras i dati svoj prijedlog.

Polarna svjetlost ili aurora poremećaj je u magnetosferi koji uzrokuje solarni vjetar, a manifestira se kao spektakularan prikaz boja na nebu. Polarna svjetlost vidljiva je obično na visokim geografskim širinama, točnije u akrtičkim dijelovima svijeta.

Aurore se javljaju i iznad Arktika, i iznad Antarktika. Prve se nazivaju Aurora Borealis, a potonje Aurora Australis.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti