Danska je prva zemlja na svijetu koja trajno prestaje s cijepljenjem AstraZenecom: Donijeli smo odluku na temelju trenutačnog stanja u zemlji

Prije više od mjesec dana privremeno su obustavili cijepljenje cjepivom AstraZenece, a sad je "na čekanju" i cjepivo Johnson&Johnson.

Hina/M.Č. | 14.04.2021. / 13:47

Danska će u potpunosti prestati s primjenom cjepiva AstraZenece protiv COVID-19 zbog moguće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka, objavljeno je na konferenciji za novinare danskih regulatornih agencija. 

Danska je prva zemlja koja je potpuno izbacila cjepivo AstraZenece iz svog programa cijepljenja, istaknula je Tanja Erichsen iz danske Agencije za lijekove.

Kako je pojasnila, procjena je danske Agencije za lijekove je da je, s obzriom na trenutnu situaciju s pandemijom u Danskoj, najbolje prestati koristiti cjepivo.

Zbog izbacivanja AstraZenece iz programa cjepiva, procjenjuje se kako će procjepljivanje stanovništva kasniti oko tri tjedna, navodi se u priopćenju danske Uprave za zdravstvo i lijekove.

Prema njihovoj procjeni, svi Danci stariji od 50 godina posljednju dozu cjepiva trebali bi dobiti u posljednjem tjednu lipnja.

U Danskoj je oko 149 tisuća ljudi primilo prvu dozu cjepiva AstraZenece, ali će za drugu dozu dobiti neko drugo cjepivo.

Odluka donesena u Danskoj ne znači da se danska Agencija za lijekove ne slaže s EMA-om, kaže Erichsen i navodi kako se slažu s EMA-om da AstraZeneca ima više prednosti nego nedostataka. 

Istaknula je kako će nastaviti pratiti situaciju oko cjepiva AstraZenece, poglavito dio koji se odnosi na  moguće rizične skupine koje koriste cjepivo protiv koronavirusa.

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) prošli je tjedan objavila da je utvrđena moguća veza između spomenutog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka u rijetkim slučajevima, ali da je rizik umiranja od COVID-19 mnogo veći nego rizik od umiranja zbog rijetkih nuspojava lijeka.

Danska je 11. ožujka privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv COVID-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je tada jedan bio zabilježen u zemlji.

Također je stavila "na čekanje" i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson zbog istog razloga.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti