Dodavanjem zlatne kutije s posebnom opremom unutar nje u rover Preserverance, NASA planira pretvarati ugljikov dioksid u kisik na Marsu.

Zlatna kutija ima pomalo nezgrapan naziv, Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, no zato postoje akronimi pa joj je skraćeni naziv MOXIE.

Slika nije dostupna Ovo je "Ustrajnost", novi NASA-in rover koji će istraživati Mars. Sletjet će na mjesto čije je ime svima u Hrvatskoj poznato

Slika nije dostupna NASA odabrala datum lansiranja američkih astronauta američkim raketama s američkog tla

Ako se pitate zašto baš zlato kao materijal za kutiju unutar koje je oprema koja će pretvarati CO2 u kisik, odgovor je jednostavan. Zlato slabo zrači toplinsku energiju pa će oprema unutar kutije biti bolje zaštićena od visokih temperatura na pojedinim dijelovima Marsa, jednom kad se MOXIE i pošalje na Crveni planet.

MOXIE radi tako da se CO2 usisava prema anodi i katodi, koje pak odvajaju kisik od ugljika, čime se zapravo proizvodi vlastiti kisik.

Zlatna kutija isto tako spriječit će zagrijavanje unutarnje opreme i od drugih elektroničkih uređaja na roveru.

Rover Preserverance na koji će ovaj revolucionarni komad opreme biti ugrađen, biti će lansiran prema Marsu ove godine.

Ako se MOXIE pokaže kao uspješan projekt, bit će to revolucionaran korak prema održivosti budućih ljudskih misija na Marsu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju