Ovaj borbeni zrakoplov, koji je specifično dizajniran kao "ubojica Suhoja", mogao bi biti bolji izbor za Ukrajinu od F-16

Švedski borbeni zrakoplov Gripen, namjenski izgrađen za suprotstavljanje ruskim rakoplovima, mogao bi Ukrajini ponuditi svestrano, dugoročno obrambeno rješenje izvan trenutnih prednosti koje nude zrakoplovi F-16 i Mirage 2000.

Branimir Vorša | 27.10.2024. / 09:04

JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen (Foto: Afp)

Švedski borbeni zrakoplov JAS 39 Gripen, dizajniran posebno za suprotstavljanje ruskim prijetnjama, sve se više smatra idealnom opcijom za dugoročne obrambene potrebe Ukrajine. S dolaskom F-16 i najavljenim dolaskom francuskih Mirage 2000 borbenih zrakoplova, Ukrajina ima sposobne zrakoplove u kratkom roku, ali vojni stručnjaci ističu jedinstvene prednosti Gripena.

Gripeni više odgovaraju Ukrajini, rekao je za Business Insider Michael Bohnert, stručnjak za zračno ratovanje u korporaciji RAND, ističući da je taj borbeni zrakoplov malo više namjenski izrađen za potrebe Ukrajine.

Dizajnirani za borbu protiv Rusa

JAS 39 Gripen, razvijen od strane švedskog Saab AB i koji je bio ponuđen i hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, može djelovati na civilnim cestama ako su zračne baze ugrožene. Dok F-16 ima slične mogućnosti, robusni dizajn Gripena čini ga prikladnijim za takva okruženja. Bohnert je objasnio da je Švedska, budući da je bila pod tom ruskom prijetnjom, dizajnirala Gripene da se bore na način na koji F-16 nisu bili dizajnirani, referirajući se na potrebu F-16 za dužim, glatkijim pistama i zaštićenim hangarima.

S obzirom da ruske snage nastavljaju gađati ukrajinske zračne baze, fleksibilnost Gripena je prednost. Ako ste u nečijoj sjeni, morate biti u mogućnosti upravljati s cesta, rekao je Bohnert. Zapadne zemlje, uključujući SAD, također su se počele pripremati za disperzirane zračne operacije u slučaju sličnih prijetnji, trenirajući sa zrakoplovima poput F-35 i A-10 na autocestama.

Izvorno dizajniran da se suprotstavi ruskim borbenim zrakoplovima Suhoj, Gripen se pokazao kao jedan od najsposobnijih borbenih aviona četvrte generacije. Umirovljeni general bojnik američke vojske Gordon "Skip" Davis, bivši zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a, vjeruje da taj borbeni zrakoplov nudi niz prednosti prilagođenih ukrajinskom taktičkom pristupu raspršivanja snaga, kako bi se izbjegla ruska zračna nadmoć. Bohnert dodaje da je fleksibilnost Gripena mnogo bolja za zemlju koja graniči s agresorom, sugerirajući da bi F-16 mogli bolje funkcionirati iz udaljenijih baza, poput Njemačke.

Minimalno održavanje

Zahtjevi za održavanjem Gripena također su minimalni. Izvješće Royal United Services Instituta iz 2022. godine pokazalo je da je Gripen najkompatibilnija opcija među zapadnim zrakoplovima u smislu operativnih zahtjeva. Od samog početka je dizajniran radi lakšeg održavanja, navodi se u izvješću, ističući da već male posade s osnovnom obukom mogu upravljati zrakoplovom na improviziranim pistama. Samo jedan iz svake posade mora biti visoko obučeni održavatelj, dodaje se u izvješću, što omogućuje ograničenom ukrajinskom osoblju da ga učinkovitije koristi.

Vrabac u ruci...

Međutim, Švedska se još nije obvezala poslati Gripene u Ukrajinu i moglo bi proći neko vrijeme prije nego što zrakoplovi budu dostupni. Davis je istaknuo da bi Švedskoj trebala brza odluka o početku obuke pilota i ponudi zrakoplova, ili bi Gripeni mogli bolje poslužiti Ukrajini u postkonfliktnom razdoblju ako se prethodna prilika uskoro ne ukaže.

Za sada je Ukrajina usredotočena na integraciju F-16, a američki ministar obrane Lloyd Austin to vidi kao dugoročni projekt za jačanje ukrajinske obrane.

Tim Robinson iz Kraljevskog zrakoplovnog društva Ujedinjenog Kraljevstva ističe praktičnost F-16 kao široko korištenog zapadnog borbenog zrakoplova s dovoljno dostupnih rezervnih dijelova. Samo što su Gripeni dizajnirani za ovu borbu puno bolje, s druge strane ponavlja Bohnert. U međuvremenu, F-16 ostaje učinkovito rješenje za hitne potrebe Ukrajine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti