Ovaj čovjek mislima može uspješno kontrolirati dvije bioničke ruke!

Les Baugh, prije 40 godina izgubio je obje ruke u nesreći, ali uz pomoć Odjela za primijenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins i DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), sada je u mogućnosti umjetne ruke kontrolirati svojim mislima.

Monika Nožić Monika Nožinić | 22.12.2014. / 15:10

Ovaj čovjek mislima može uspješno kontrolirati dvije bioničke ruke!

Leslie Baugh je prije 40 godina u nesreći izgubio obje ruke, ali uz pomoć Odjela za primijenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins i DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), sada je u mogućnosti umjetne ruke kontrolirati svojim mislima. Sve što treba napraviti je pomisliti na pomicanje ruke i one će se pomaknuti, što je zaista nevjerojatno.

Ovo je prvi sustav u svijetu koji omogućuje "dual" upravljanje s dvije protetske robotizirane ruke, no prije nego što ih je Leslie mogao koristiti, morao je proći posebnu kiruršku proceduru.

Nakon što je dobio svoje nove protetske ruke, Leslie je izvodio razne "dvoručne" zadaće, čime je postao prva osoba na svijetu koja može svojim mislima istovremeno manipulirati s dvije nezavisne bioničke ruke.

Znanstvenici su mjerili način na koji mišići i živci međudjeluju kada Baugh pomisli na kretanje i preko tih podataka unaprijedili bioničke ruke. 

Foto: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti