Ovi učenici pretvorit će Vukovar u pametni grad, a za taj projekt već su osvojili svjetsko zlato

Iako u praksi još nije pretvoren u "pametni grad", Vukovar se može pohvaliti pametnim srednjoškolcima.

Marina Bešić Đukarić | 12.04.2019. / 10:55

Galerija

Na svjetskom natjecanju iz primjene suvremenih rješenja i tehnologija u svakodnevnom životu, vukovarski gimnazijalci osvojili su prvu nagradu.

Moderna rasvjeta krasi šetnicu uz Dunav. No, Marko, Ivan, Matko i Matija dosjetili su se kako bi mogla postati i pametna.

Mi bi postavili senzore infracrvene, uglavnom uz duž šetnice, skroz do kraja, koji bi u biti detektirali prolazi li tko i samim tim pojačali svjetlost kad je potrebno, pojašnjava Marko Macura, učenik Vukovarske gimnazije.

Viziju pametnog Vukovara, koji štedi energiju i vrijeme, pretočili su u maketu. Osluškivali su odrasle, izvukli igračke iz djetinjstva i ponudili rješenja.

Ljudi previše troše vremena na traženje parkirališta, a ova inovacija bi uvelike smanjila tu potražnju za praznim mjestom pošto je na displeju uvijek prikazan broj mjesta, kaže Matko Gašparić, Markov školski kolega.

Projekt Pametni grad donio im je nagradu Instituta za razvoj i istraživanje mladih, a nedavno i prvo mjesto na svjetskom natjecanju u Milanu.

Stigao nam je mail kako smo pobjednici u kategoriji djeca i obrazovanje, znači, na svjetskoj razini od svih projekata kojih je bilo nekoliko stotina, osvojili smo 1. mjesto u svijetu, ponosno ističe mentor Davor Šijanović.

Rješenja koja su osmislili posve su primjenjiva i ponegdje već poznata, no u Vukovaru ih nema. Ali zato ima gužvi na glavnim prometnicama, dok su sporedne često prazne.

Mi smo kao rješenje osmislili semafor koji će takvu situaciju prepoznati i onda će ulici u kojoj je gužva, odnosno, u kojoj je veći red automobila, dati zeleno svjetlo, da oni mogu proći, pojašnjava učenik Matija Hardi.

Vukovarski gimnazijalci svoj grad vide kao grad iz budućnosti.

Do ideja smo došli brain stormingom, svi smo dali svoje ideje za koje smo mislili da su nekako dobre, ono što je najbolje bilo to smo izabrali, kaže učenik Ivan Kolar.

Mjesta je bilo i za osobne detalje, jer ovi su Vukovarci i uspješni veslači. A u školskoj klupi i šetnjom uz Dunav, već im se roje i nove ideje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti