Koliko god se mnogi pokušavali na razne načine oduprijeti činjenicama o tehnološkim oblicima ovisnosti, nema nikakve dvojbe da su one prisutne. I više ne možemo govoriti o “novim ovisnostima”, jer su neke od njih godinama tu i postale su, nažalost, standard s kojim ćemo se morati naučiti nositi kao i sa svim “tradicionalnim” oblicima ovisnosti. Ekspanzija tehnologije i dostupnosti sve većem broju ljudi za sobom je povukla i ovisnost o pametnim telefonima, društvenim mrežama, internetu…

Svjetska zdravstvena organizacija (SZOWorld Health Organization) svjesna je problema i zato će u novi bilten Međunarodne klasifikacije bolesti biti uvršten još jedan oblik mentalne ovisnosti - Gaming disorder. U opisu dijagnoze između ostaloga se navodi kako ovaj “poremećaj pretjeranog igranja karakterizira uzorak postojanog ili ponavljajućeg igranja (digitalno igranje ili videoigranje) koje može biti preko interneta ili izvan mreže, uz nedostatak kontrole intenziteta, učestalosti, trajanja, prestanka ili konteksta”.

Prevedeno na laičku definiciju, radi se o klasičnoj ovisnosti koju uobličuje nedostatak kontrole u svakom smislu. SZO navodi kako i ova ovisnost može imati iznimno velik utjecaj na sve aspekte života pacijenta, a dodaje se kako se pacijenti gube interes za sve ostale dnevne i životne aktivnosti. Da bi se dijagnosticirala ovakva ovisnost, nužno je da se simptomi iskazuju tijekom najmanje godinu dana, osim u iznimno teškim slučajevima kada su simptomi iznimno izraženi. Očekuje se da će nova ovisnost, o kojoj više možete pročitati ovdje, biti službeno prihvaćena tijekom 2018. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju