Ovo bi mogao biti najveći Appleov adut u borbi s Androidima

Novi procesori koji će pokretati nove modele iPhonea bit će manji, snažniji i učinkovitiji te će baterija na telefonima duže trajati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.05.2018. / 08:55

Apple iPhone X (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako je do predstavljanja novih modela iPhonea ostalo još oko tri i pol mjeseca, već je počela proizvodnja procesora koji će pokretati ove uređaje. Prema ljudima upoznatim sa situacijom koji su htjeli ostati anonimni, za proizvodnju procesora zadužena je kompanija TSMC, a procesori će se bazirati na 7-nanometarskom proizvodnom procesoru.

Ovi bi procesori trebali biti manji, brži i učinkovitiji u odnosu na mobilne uređaje s aktualnim najjačim procesorima te bi novi A12 procesor koji će pokretati nove modele iPhonea mogao predstavljati značajnu prednosti telefona s logom jabuke u odnosu na konkurenciju.

U rujnu ove godine Apple bi trebao predstaviti tri nova modela iPhonea – nasljednika iPhonea X koji bi trebao imati isti ekran, njegovu Plus verziju s ekranom dijagonale čak 6,5 inča te model s 6,1 inčnim LCD-om. Zahvaljujući novim čipovima, novi Appleovi telefoni moći će brže pokretati aplikacije te će trajanje baterije biti duže, što su "velike prednosti u kompetitivnoj industriji koja se trenutno nalazi u problemima", komentirali su na Bloombergu glasine o novim Appleovim čipovima.

Iako je prodaja telefona i dalje velika, prema IDC-u prošle godine zabilježen je pad tržišta od 0,5 posto, dok je taj pad u posljednjem kvartalu iznosio čak 8,5 posto – jedan od razloga jest zasićenost na najvećim tržištima poput SAD-a i Kine.

Osim Applea, odnosno TSMC-a, i Qualcomm trenutno radi na razvoju čipova baziranih na 7-nanometarskom proizvodnom procesu, no telefoni s prvim takvim čipovima na tržištu bi se trebali pojaviti nakon predstavljanja novih iPhonea, napominju na Forbesu. Koliko će novi čipovi biti jaki, saznat ćemo u rujnu te će korisnicima vjerojatno najvažnije biti informacije o bateriji – koliko će duže trajati baterija između punjenja i hoće li vrijeme punjenja biti kraće.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti