Još jedan igrač na tržištu: Ovo je Airbusov taksi budućnosti

Ne samo da će taksiji u budućnosti biti autonomni, već će i letjeti zrakom, barem tako vjeruju u Airbusu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2019. / 14:24

Alpha Two (Foto: Vahana)

Dok Googleovi autonomni taksiji (u kojima se ipak nalaze vozači spremni preuzeti kontrolu nad vozilom) već neko vrijeme bez poteškoća i problema prevoze putnike u dijelu Phoenixa, druge kompanije pripremaju se za budućnost u kojoj će vladati – leteći automobili. U takve kompanije ulaže i jedan od osnivača Googlea Larry Page, takva su vozila, odnosno letjelice zanimljiva i Uberu, ali i zrakoplovnom gigantu Airbusu.

  EHangov zračni taksi Ehang 216 Bečani prvi imaju priliku provozati se u zračnom taksiju

Ova kompanija već nekoliko godina radi na projekt Vahana čiji je cilj razvoj autonomnog letećeg taksija – do sada su predstavljena konceptna leteća vozila, a prvi testni modeli već su letjeli zrakom, no jasno je da će do ispunjenja njihove vizije proći još dosta vremena. Ovaj tjedan na stranici projekta Vahana objavljene su fotografije konceptne letjelice Alpha Two, kao i izgled kokpita u kojem bi se putnici trebali voziti.

Njihovi leteći taksiji trebali bi biti u potpunosti autonomni te u kokpit letjelice koja je prikazana može sjesti samo jedna osoba jer, kako će letjelicom upravljati računalo, nema potrebe za "pravim" pilotom. U kokpitu će se nalaziti samo jedan ekran na kojem će se prikazivati informacije o letu, poput karte i puta kojim se letjelica kreće.

Alpha Two (Foto: Vahana)

Teško je povjerovati da bi danas puno ljudi imalo hrabrosti sjesti u letjelicu kojom u potpunosti upravlja računalo i u kojoj nema pilota koji bi trebao preuzeti kontrolu nad letom u slučaju problema, no ako se tehnologija s godinama usavrši, možda će ovakav oblik prijevoza postati uobičajen. Npr. Waymo se hvali kako su računala koja upravljaju njihovim vozilima bolji vozači odnosu na ljude, a uskoro bi i Teslin autopilot trebao biti sigurniji vozač od ljudi, barem ako pitate Elona Muska.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti