Ovo je "blob": Izgleda poput izvanzemaljca, ponaša se poput životinje i iako nema mozak, može učiti

Blob je živo biće i jedna od tajni majke prirode, kaže Bruno David, ravnatelj Pariškog prirodoslovnog muzeja koji radi u sklopu Zoološkog vrta.

Martina Čizmić | 17.10.2019. / 11:07

Blob (Foto: AFP)

Pariški zoološki vrt predstavio je u srijedu tajanstveni novi organizam nazvan "blob", žućkasto jednostanično živo biće nalik gljivi, ali koje se ponaša poput životinje.

Taj najnoviji izložak Pariškog zoološkog vrta koji će od subote biti dostupan javnosti nema usta ni želudac, niti oči, a ipak može otkriti hranu i probaviti je.

Blob ima gotovo 720 spolova, može se kretati iako nema noge ni krila, a sam sebe izliječi u dvije minute ako je prepolovljen.

Blob je živo biće i jedna od tajni Majke prirode, kaže Bruno David, ravnatelj Pariškog prirodoslovnog muzeja koji radi u sklopu Zoološkog vrta.

Iznenadio nas je jer nema mozga, a ipak je sposoban učiti (…) pa ako spojite dva bloba, onaj koji je naučio svoje znanje prenosi drugom, objašnjava ravnatelj.

Blob je dobio ime po znanstvenofantastičnom hororu iz 1958. u kojem glumi mladi Steve McQueen, a izvanzemaljsko biće Blob konzumira sve što mu se nađe na putu u gradiću u Pennsylvaniji.

Znamo zasigurno da blob nije biljka, ali nismo sigurni je li riječ o životinji ili gljivi, kaže David.

Ponaša se iznenađujuće za nekoga tko izgleda poput gljive (…) ponaša se kao životinja i sposoban je učiti.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti