Ovo nije budućnost, nego sadašnjost dostave: Pizze na kućni prag donose autonomna robotska vozila

Zahvaljujući suradnji Dominosa i Nura, dio stanovnika Houstona može naručiti pizze koje će im donositi autonomna vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2021. / 13:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da bi dobili odgovor na pitanje kako će izgledati budućnost dostave, dovoljno je pogledati koje se napredne tehnologije testiraju ili već koriste diljem svijeta. U takvoj budućnosti dostave, čini se, nema mjesta za ljude koji nam danas na biciklima, motorima i automobilima donose pizze ili stvari naručene putem interneta, već ona pripada bespilotnim letjelicama i robotima, odnosno autonomnim vozilima. O brojnim takvim testovima, pogotovo dronova već smo pisali, a od prošlog tjedna Domino's je ljubiteljima svojih pizza u Houstonu omogućio dostavu putem autonomnog vozila.

Slika nije dostupna Mahnite zbogom svojim dostavljačima: Kalifornija odobrila uporabu autonomnih vozila za dostavu stvari

Takav način dostave dostupan je u jednoj pizzeriji, a svi koji žele da im, umjesto dostavljača od krvi i mesa, pizzu donese autonomno robotsko vozilo tu će opciju moći odabrati na njihovim stranicama. Nakon što plate pizzu i dostavu, porukom će dobiti poseban PIN, a putem aplikacije i GPS-a moći će pratiti i lokaciju robota. Kada robot stigne na odredište, kupci će dobiti poruku te na ekranu vozila ukucati PIN koji su dobili. Nakon toga podići će se vrata dostavnog vozila i kupci će moći uzeti pizzu, odnosno pizze koje su naručili.

Nuro R1 Kao u SF filmovima: Ovom dostavljaču nikada ne trebate dati napojnicu

Kako bi omogućili da pizze dostavljaju roboti, Domino's surađuje s kompanijom Nuro koja je ranije od Ministarstva prometa dobila regulatornu dozvolu za obavljanje takvih autonomnih dostava. Za dostave se koristi njihov robot R2 čije usluge, pored Domino'sa, koristi i još nekoliko kompanija, među kojima je najpoznatiji Walmart. Ovaj lanac trgovina robotske dostave također testira u Houstonu i to za dostavu namirnica.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti