Ovo smo čekali: Beskontaktno bežično punjenje!

Tehnologija kompanije Pi omogućit će bežično i beskontaktno punjenje 4 telefona ili tableta maksimalnom brzinom do 30-ak cm od uređaja za punjenje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2017. / 11:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bežično punjenje baterije na pametnim telefonima nije nikakav novitet te je na nekim modelima dostupno već godinama, a od sada napokon će biti dostupno i korisnicima (novih) Appleovih telefona. Iako je riječ o korisnoj opciji, ipak nije riječ o bežičnom punjenju kakvo bi korisnici željeli jer telefoni moraju biti postavljeni na posebnu podlogu, a u slučaju njihova podizanja punjenje prestaje.

Tehnološke kompanije već rade na rješenju koje bi oslobodilo telefone i tablete od kabela, ali i od podloga za punjenje, a jedan od startupova koji razvija ovakvu tehnologiju jest Pi. Oni su na TechCrunch Disrupt konferenciji demonstrirali istoimeni uređaj veličine stolne lampe koji na udaljenosti do 30-ak centimetara može bežično puniti telefone i tablete. Kako su objavili na Engadgetu, njihov uređaj koristi rezonantnu indukciju (riječ je o istoj tehnologiji koju se koristi i za Qi standard) te omogućuje stvaranje magnetskog polja oko samog uređaja i punjenje telefona i tableta bez ikakva dodira s uređajem ili podlogom – može se koristiti s Appleovim telefonima i tabletima i Samsungovim Galaxyjima uz posebnu dodatnu futrolu za uređaje koji nemaju ugrađen bežični punjač, dok za uređaje koji imaju mogućnost bežičnog punjenja (poput novih iPhonea) nisu potrebne dodatne futrole.

Dovoljno je samo postaviti telefon ili tablet oko bežičnog punjača (dakle, maksimalno 30 cm od samog uređaja) i započet će punjenje tako što će uređaj koji npr. stoji na sredini stola moći puniti do četiri uređaja u isto vrijeme maksimalnom brzinom, a približavanjem više uređaja punjaču brzina punjenja baterija smanjit će se. 
Još nije poznato kada će se ovaj uređaj pojaviti u prodaji niti kolika će biti njegova cijena (bit će "ispod 200 dolara"), a u budućnosti bi se ova tehnologija mogla koristiti i u drugim uređajima poput npr. pametnih zvučnika koji bi tako, osim glasovnih asistenata, mogli postati i bežični punjači baterija.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti