Ovo su 'čuvari Silicijske doline'

Umjesto zaštitara, velike tehnološke kompanije u budućnosti mogli bi osiguravati roboti s naprednom umjetnom inteligencijom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2014. / 09:04

Ovo su 'čuvari Silicijske doline'

Prije nekoliko godina Južna Koreja najavila je kako će se za sigurnost u njihovim zatvorima brinuti roboti koji će paziti na zatvorenike, a početkom ovog mjeseca na eventu nazvanom 'Rise of the robots' Microsoft je prikazao zaštitare budućnosti koji bi se trebali brinuti za sigurnost. Ti robotski zaštitari izgledaju kao 'mali svemirski brodovi', komentirali su K5 robote na PC Magu, a pokreću ih računala s naprednom umjetnom inteligencijom koja mogu pratiti sve što se događa te, ako je potrebno, i poduzeti potrebne akcije.

Robote je razvila američka kompanija Knightscope te su opremljeni s četiri HD kamere, brojnim senzorima i alarmima koji im pomažu u održavanju sigurnosti (srećom nisu naoružani, iako nije isključeno da u budućnosti neće nositi oružje) te imaju posebnu kameru koja može očitavati registracije, četiri mikrofona, ugrađen GPS i podršku za WiFi. U Knightscopeu kažu kako su K5 roboti prijateljski nastrojeni te će, ako naiđu na uljeze na području koje patroliraju, ljubazno ih upozoriti da napuste to područje, a ako bude potrebno aktivirat će alarm i pozvati dodatno osiguranje u pomoć. Iako ovi roboti nisu toliko napredni poput npr. Googleovih automobila bez vozača, zahvaljujući odličnom softveru i brojnim senzorima, oni mogu mapirati cijelo područje kojim se kreću te će, u slučaju nekih neobičnih događaja, sami donositi odluke o tome što treba napraviti.

Velika prednost ovih robota u odnosu na ljude je što su učinkovitiji jer mogu patrolirati 24 sata bez prestanka (koliko im traje baterija), a jedina pauza koja im treba jest za punjenje baterija, što traje samo oko 15-20 minuta te, kada su bateriju pri kraju, roboti sami odlaze na bazu za punjenje. Prodaja ovih robota trebala bi početi tijekom sljedeće godine te bi u budućnosti oni mogli postati 'čuvari Silicijske doline' i brinuti se za sigurnost (tehnoloških) kompanija. 

Foto: Knightscope

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti