Ovo su događaji koji su obilježili tehnološku industriju u 2015.

Iza nas je godina prepuna zanimljivosti u tehnološkoj industriji, a ovo su neki proizvodi i događaji po kojima ćemo pamtiti 2015-tu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.01.2016. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošla godina bila je iznimno zanimljiva za tehnološku industriju, a iako nije predstavljen neki revolucionaran proizvod ili servis, možemo reći kako će neke od tema koje su dominirale tehnološkim medijima poput nosive tehnologije (prije svega pametnih satova), virtualne stvarnosti i automobila kojima upravljaju računala, u budućnosti uvelike utjecati na naše živote. Teško je izdvojiti sve zanimljivosti koje su obilježile 2015., no prema Business Insideru, ovo su neki od događaja i proizvoda po kojima ćemo pamtiti prošlu godinu:

Apple Watch – prvi potpuno novi proizvod koji je Apple predstavio nakon smrti Stevea Jobsa. Ovaj je gadget brzo pokorio tržište pametnih satova, a iako nema službenih informacija o broju prodanih primjeraka, Tim Cook rekao je kako je potražnja nadmašila sva očekivanja. Tijekom ove godine očekujemo novi model koji bi trebao donijeti nove opcije s kojima će Apple pokušati privući još veći broj korisnika, a tehnološki stručnjaci vjeruju kako vrijeme pametnih satova tek dolazi te će, barem kako sada stvari stoje, Apple dominirati i ovim tržištem.

Autopilot u Teslinim automobilima – automobili kojima će upravljati računala u budućnosti dominirat će našim cestama, a kako izgleda takvo iskustvo pokazao nam je Elon Musk, odnosno njegova kompanija Tesla. Njihovi automobili nedavno su dobili opciju autopilota koja se pokazala prilično sigurnom, no zabilježeni su i slučajevi u kojima bi, da nije bilo ljudske intervencije, došlo do sudara prilikom uporabe autopilota. Trebat će proći još puno vremena do usavršavanja hardvera i softvera za potpuno autonomne automobile, no ovo je veliki korak prema naprijed.

Dokazano: Automobili se mogu hakirati – kako će naši automobili sve više ovisiti o tehnologiji, to će biti ranjiviji na hakerske napade. Kako će izgledati hakerski napadi na automobile pokazala su dvojica računalnih stručnjaka koji su, u dogovoru s jednim novinarom, sjedeći na kauču kilometrima daleko od automobila, preuzeli kontrolu nad njim. Oni su iskoristili propust u UConnect sustavu Jeep Cherokeeja, 'poigrali' su se s automobilom i živcima vozača, a automobil je na kraju 'sigurno' sletio s ceste.

Veliki sigurnosni propust u Androidu – ove je godine otkriven opasan sigurnosni propust Stagefright čijim su iskorištavanjem hakeri mogli preuzeti kontrolu nad telefonima koji rade na Androidu – bez ikakvog znanja vlasnika tih telefona. Bilo je ugroženo oko milijardu Androida, a Googleovci su brzo izdali sigurnosnu zakrpu. S obzirom da nam se danas na telefonima nalaze brojne važne i osjetljive privatne i poslovne informacije i fotografije, jasno je kakve probleme hakeri mogu izazvati preuzimanjem kontrole nad telefonima.

Umjetna inteligencija korak bliže stvarnosti – sve više kompanija ulaže veliki novac u razvoj umjetne inteligencije, a najveći potez na ovom tržištu napravio je u studenom Google kada je najavio da će svoj sustav umjetne inteligencije TensorFlow omogućiti besplatno dostupnim svima, što bi moglo dovesti do još bržeg razvoja umjetne inteligencije. Google ovaj sustav koristi u brojnim proizvodima poput tražilice, fotografija i prevoditelja.

VW koristio softver za varanje na eko testu – div njemačke autoindustrije uhvaćen je u velikoj prijevari zbog koje su izgubili milijarde eura tržišne vrijednosti. Naime, koristili su poseban softver za varanje na eko testu, odnosno softver je prikazivao smanjene vrijednosti emisije štetnih plinova u više od jedanaest milijuna automobila diljem svijeta.

Google postao Alphabet – internetski div prošle je godine proveo veliku korporativnu reorganizaciju te su sada sve poslovne divizije, uključujući i najvažniji dio Googlea koji uključuje pretraživanje, YouTube i Android, postali dio krovne kompanije Alphabet.

Instagram veći od Twittera – iako je za mnoge Twitter najvažnija društvena mreža nakon Facebooka, ova mreža ima velikih problema s privlačenjem većeg broja novih korisnika. Takvih problema nema Instagram, kojeg je Zuckerberg prije nekoliko godina kupio za 'samo' milijardu dolara – broj korisnika ove mreže za uređivanje i razmjenu fotografija nedavno je premašio brojku od 400 milijuna i, barem po broju korisnika, prestigao Twitter.

Aplikacije za prijenose uživo – među najpopularnijim mobilnim aplikacijama prošle godine bile su Meerkat i Periscope za video prijenose uživo s mobilnih uređaja, a nedavno je takvu opciju najavio i Facebook. Na Business Insideru kažu kako su Meerkat i Periscope u kratko vrijeme privukli deset milijuna korisnika, dok je npr. za broj od deset milijuna korisnika Facebooku i Twitteru trebalo dvije godine.

Regulacija bespilotnih letjelica – još jedan od pojmova o kojima smo često čitali tijekom godine su dronovi, odnosno bespilotne letjelice. U SAD-u u prosincu počelo je popisivanje dronova, tj. vlasnika dronova, a onima koji ne prijave svoje bespilotne letjelice prijeti velike novčane kazne.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti