Ovo su dvije velike inovacije koje možemo očekivati na pametnim telefonima

Tijekom sljedećih godina možemo očekivati telefone s implementiranim senzorom za otiske prstiju ispod ekrane te mobilne uređaje sa savitljivim ekranima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.12.2017. / 08:35

Senzor za otiske prstiju (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Pametni telefoni svake su godine sve bolji – ekrani su sve kvalitetniji i veći (no kako su kompanije "izbacile" rubove oko ekrana dimenzije samih telefona nisu se povećale), procesori su sve snažniji, a napredna grafika omogućava uživanje u atraktivnim igrama i na mobilnim ekranima. Iz godine u godinu svjedočimo evoluciji smartphonea, a za neku veliku i pravu revoluciju na ovom tržištu prva stvar koja bi se trebala riješiti jest baterija jer jednom kada telefoni budu mogli raditi danima bez potrebe za punjenjem baterije mogućnosti će zaista biti nevjerojatne. No, do tada možemo očekivati brojne manje ili veće inovacije na mobilnom tržištu koje će dodatno poboljšati korištenje pametnih telefona, a dvije takve inovacije možemo očekivati već sljedeće godine ili 2019.

Jedna od takvih inovacija (o kojoj smo nedavno pisali) jest implementacija senzora za otiske prstiju ispod ekrana – kako ekrani sada zauzimaju cijelu prednju površinu ekrana, s prednje strane telefona više nema mjesta za ugradnju hardverske Home tipke. Umjesto toga mobilne kompanije odlučuju se za postavljanje senzora na stražnju stranu telefona (što nije baš najpraktičnije rješenje) ili, kao u slučaju Applea, na Face ID, otključavanje telefona prepoznavanjem lica.

Nedavno su iz Synapticsa najavili kako su razvili senzor koji će se postaviti ispod ekrana tako da će običan dodir prsta po ekranu zamijeniti funkciju dosadašnje Home tipke na telefonima – službeno predstavljanje ovog senzora najavljeno je za nadolazeći sajam potrošačke elektronike CES, dok će prva kompanija koja će predstaviti smartphone s njihovom tehnologijom biti Vivo. No, osim Vivoa, telefon sa senzorom za otiske prstiju ispod ekrana navodno će predstaviti i OnePlus na nadolazećem flagship modelu OnePlus 6.

Pored implementiranog senzora, druga velika inovacija na tržištu pametnih telefona o kojoj se priča u posljednje vrijeme su savitljivi ekrani – glasine o ovoj tehnologiji kruže godinama, no prema informacijama objavljenim u posljednje vrijeme sve smo bliži predstavljanju prvog ovakvog telefona. Jedna od prvih kompanija koja bi mogla predstaviti telefon sa savitljivim ekranom je Samsung koji na razvoju ovakvih ekrana radi već jako dugo. Dok telefone sa senzorom implementiranim ispod ekrana možemo očekivati već sljedeće godine, na Business Insideru kažu kako je malo vjerojatno da ćemo pametne uređaje sa savitljivim ekranima vidjeti već sljedeće godine te je vjerojatnije da će se na tržištu predstaviti 2019. godine.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti