Ovo su impresivne mogućnosti Teslina autopilota

Trebate parkirati auto u garažu? Izađite iz automobila i parkiranje prepustite računalu koje će to obaviti umjesto vas

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2018. / 10:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Steve Wozniak prije nekoliko dana napao je Elona Muska i Teslu zbog njihova stava oko autonomne vožnje i autopilota rekavši kako Musku više ništa ne vjeruje te da su, kada su u pitanju autonomna vozila, drugi proizvođači automobila napredniji od Tesle. U posljednje vrijeme puno se priča o Teslinu autopilotu nakon što se nedavno automobil kojim je upravljalo računalo sudario s vatrogasnim vozilom, pri čemu su iz policije upozorili vozače kako je odgovornost za nesreće uvijek na njima. Bez obzira na Wozove kritike, Teslin autopilot kombinacija je fantastične i napredne tehnologije i naprednih senzora te predstavlja budućnost automobilske industrije, no što se tiče sadašnjosti i dalje stoji upozorenje svim vozačima – ruke moraju biti na volanu, a koncentracija na maksimumu. Teslin autopilot prvotno je predstavljen 2015., dok je naknadno predstavljena i poboljšana verzija, a novinari Business Insidera izdvojili su neke od najimpresivnijih mogućnosti Teslina autopilota koje će s vremenom biti još sofisticiranije i sigurnije:

Modeli automobila predstavljeni nakon 2016. godine imaju osam kamera dometa do 250 metara koje pokrivaju vidljivost 360 stupnjeva oko vozila tako da im ne može ništa promaknuti, 12 utrazvučnih senzora putem kojih mogu prepoznati objekte u blizini, dok radarski sustav omogućava upravljanje automobilom i po lošim vremenskim uvjetima poput magle, velikih kiša i slično.

Svi novi modeli dolaze s hardverom koji omogućuje korištenje naprednog autopilota, no kako bi se aktivirao potrebno je platiti 5 tisuća dolara pri kupovini automobila ili 6 tisuća dolara za naknadnu aktivaciju. Posljednja verzija autopilota može kontrolirati brzinu vozila prema gustoći prometa, može prelaziti u druge trake te samostalno mijenjati autoceste (pri čemu bez problema vozi i na ravnim i na zavojitim cestama), a kada napusti autocestu, vratit će kontrolu vozaču.

Dok je ova tehnologija aktivirana i dok računalo upravlja automobilom, ruke vozača uvijek moraju biti na volanu, a ako prođe previše vremena bez ruku na volanu, vozilo će se zaustaviti. Kada Tesla stigne na destinaciju, računalo može potražiti slobodno mjesto i samo parkirati automobil, odnosno ako je riječ o parkingu u garažu, vozač može napustiti vozilo i autopilot će sam smjestiti Teslu u garažu.

Novi modeli Teslinih automobila već sada imaju hardver potreban za potpuno autonomnu vožnju, a jednom kada se to omogući (odnosno kada se donesu potrebni zakon i nadogradi softver vozila), računalo će biti barem dvostruko sigurniji vozač u odnosu na ljude – barem tako tvrdi Musk.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti