Pad prodaje tableta: Sve više korisnika kupuje hibridna računala

U posljednjem kvartalu prošle godine na tržištu tableta zabilježen je pad od trinaest, dok je tijekom 2015. isporučeno 206,8 milijuna tableta – što je pad od deset posto

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.02.2016. / 10:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom prošle godine zabilježen je veliki pad prodaje osobnih računala, kao i najmanji porast prodaje pametnih telefona u povijesti, a prema rezultatima analitičke kompanije IDC, u 2015. minus je zabilježen i na tržištu tableta. Tijekom posljednjeg prošlogodišnjeg kvartala, kada je tradicionalno najveća potražnja za gadgetima, isporučeno je oko 66 milijuna tableta, što je pad od čak trinaest posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, dok je ukupno tijekom 2015. isporučeno 206,8 milijuna tableta – to je pad od deset posto u odnosu na godinu prije te manje od ranijih predviđanja IDC-a koja su iznosila 211,3 milijuna isporučenih tableta. Jedina kategorija u kojoj je zabilježen porast potražnje su hibridni uređaji, odnosno 2-u-1 računala koja se mogu koristiti kao tableti, ali se mogu povezati i s tipkovnicom i koristiti kao klasični prijenosnici.

'Ovaj je kvartal bio jedinstven jer smo prvi puta na tržištu imali hibridne uređaje koji rade na tri najpopularnije platforme', komentirao je za ZDNet Jitesh Ubrani iz IDC-a jer je, osim uređaja koji rade na Androidu i Windowsima, Apple predstavio i svoj prvi hibrid, iPad Pro. Upravo je iPad Pro bio najprodavaniji uređaj iz ove kategorije – prodano je više od dva milijuna, dok je Microsoft prodao oko 1,6 milijuna Surface hibrida. Što se cjelokupnog tržišta tableta tiče, Apple je i dalje vodeća kompanija, no u ovoj kompaniji ne mogu biti zadovoljni s ostvarenim rezultatima u posljednjem kvartalu – naime, prodali su više od 16 milijuna tableta (drže oko 25 posto cijelog tržišta), no to je smanjenje za oko 25 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Samsung je na drugom mjestu i također je zabilježio pad (18,1 posto), a isporučili su oko devet milijuna tableta, dok se na treće mjestu nalazi Amazon koji je isporučio nešto više od pet milijuna tableta – što je porast od čak 175 posto te se razlog ovakvog povećanja nalazi u velikoj potražnji za njihovim tabletima koji koštaju samo pedeset dolara.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti