Pakistan dobio prvu putnicu u svemir zahvaljujući Virgin Galacticu: "Sviđa mi se titula"

Namira Salim prva je osoba iz Pakistana koja je otputovala u svemir, objavila je tvrtka Virgin Galactic.

Hina | 07.10.2023. / 08:15

Letjelica Vigin Galactica
Letjelica Vigin Galactica (Foto: Afp)

Prvi put pakistanska državljanka poletjela je u svemir u petak, u misiji tvrtke za svemirski turizam Virgin Galactic, kojoj je to peti uspješni komercijalni let u pet mjeseci.

Namira Salim prva je osoba iz Pakistana koja je uspjela poletjeti u svemir, objavio je Virgin Galactic, uz napomenu da je ona državljanka i Arapskih Emirata i Monaka.

Salim voli adrenalin i već je putovala na oba pola i skakala padobranom iznad Everesta, a među prvim je klijentima koji su kupili kartu za let u svemir tvrtke koju posjeduje britanski milijarder Richard Branson.

Sviđa mi se titula prvi pakistanski astronaut, kazala je Salim i povjerila da je sanjala o letu u svemir još kao dijete, čak o tome nije čitala, već je to upisano u njezin DNK.

Uz nju su u petak na svemirskom letu bili Amerikanac Ron Rosano i Britanac Trevor Beattie.

U realizaciji komercijalnih letova Virgin Galactic natječe se s tvrtkom Blue Origin u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa, koji također predlaže suborbitalne letove i već je poslao u svemir 31 osobu.

No nakon nesreće u rujnu 2022. na letu bez posade otvorena je istraga i završena krajem rujna zahtjevom američkog zračnog regulatora da se provedu izmjene kako bi se letovi mogli nastaviti.

Blue Origin izjavio je da predviđa uskoro obnoviti letove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti