Pali kibernetički kriminalci koji su putem weba prodavali sofisticirane zlonamjerne programe

I Hrvatska je sudjelovala u Europolovoj akciji te pružila pomoć u osiguravanju poslužitelja na kojima se nalazila infrastruktura kibernetičkih kriminalaca.

Martina Čizmić | 12.02.2024. / 13:49

Malware (Foto: Getty Images)

 Europol je proveo međunarodnu operaciju koja je rezultirala zaplijenom nekoliko internetskih domena korištenih za prodaju zlonamjernog softvera. Kako pojašnjavaju, radilo se o softveru (Warzone RAT malware) koji kibernetički kriminalci mogu potajno pristupiti i povezati se s računalima žrtava u zlonamjerne svrhe.

Kriminalci su prodavali Warzone RAT malware, sofisticirani Remote Access Trojan (RAT), putem internetskih domena. Zlonamjerni softver RAT omogućio je kibernetičkim kriminalcima da pretražuju datotečne sustave žrtava, snimaju snimke zaslona, ​​snimaju pritiske na tipke, kradu korisnička imena i lozinke žrtava i gledaju žrtve kroz njihove web kamere, sve bez znanja ili dopuštenja žrtava.

Hakiranje Hakiran Microsoft: Iz kompanije tvrde da iza napada stoji Rusija

U sklopu akcije Europola, 7. veljače na Malti i u Nigeriji, uhićena su dvojica osumnjičenika optužena za prodaju zlonamjernog softvera i podršku kibernetičkim kriminalcima koji su zlonamjerni softver koristili u zlonamjerne svrhe.

Europol je pružio analitičku podršku istrazi koja je dovela do operacije u kojoj su sudjelovale Australija, Kanada, Hrvatska, Finska, Njemačka, Malta, Nizozemska, Nigerija, Rumunjska i Sjedinjene Države. Ove su zemlje pružile dragocjenu pomoć u osiguravanju poslužitelja na kojima se nalazi infrastruktura Warzone RAT.

Malware Korisnicima Androida prijeti novi malware: Ovo nikada ne smijete raditi

Iz Europola savjetuju da građani i tvrtke, kako bi se zaštitili od takvih napada, redovito ažuriraju svoj softver (kako operativni tako i antivirusni), instaliraju dobar firewall (vatrozid), ne otvaraju sumnjive privitke ili poveznice iz elektronske pošte te stvaraju jake lozinke za zaštitu svojih podataka i računala.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti