Pametni dom ne mora biti skup i nedostižan

Samo jednim klikom automatski promijenite atmosferu u svom domu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 10.10.2017. / 17:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni dom još uvijek je teško razlikovati od klasičnog. Na prvi pogled uglavnom izgleda sasvim obično, ali zapravo krije posebnu tehnologiju. U njemu možete paliti i gasiti svjetla pomoću aplikacije, pa čak i razgovarati s kućanskim uređajima. Ipak, unatoč obećanjima kako ćemo u bliskoj budućnosti živjeti u pametnim domovima, takvo što još uvijek je nedostižno velikom broju ljudi, no Ikea je to odlučila promijeniti i svojim pristupačnim pametnim stvarima pametni dom učiniti dostupnim gotovo svima.

Ikein pametni dom trenutno je ograničen na proizvode vezane za rasvjetu, i to nije ništa posebno, no način na koji je IKEA pristupila svojoj pametnoj rasvjeti dokaz je da može biti vodilja na putu prema generaciji proizvoda koji konačno ispunjavaju potencijal pametne kuće. Oni su jeftini, jednostavni, lako se instaliraju i, što je najbitnije, poprilično su cjenovno pristupačni.

IKEA očigledno ne namjerava ulogu najvećeg lanca namještaja i opreme za dom prepustiti nekom drugom te se trudi držati korak s pametnom tehnologijom. Jedan od proizvoda nove pametne kolekcije pod nazivom Trådfri jesu žarulje i LED paneli kojima se može upravljati na daljinu, odnosno preko aplikacije.

Ovi sustavi u sebi imaju implementirane senzore koji se automatski upale ili gase kada neko uđe u prostoriju ili je napusti.
Korisnici pomoću aplikacije mogu birati i(li) namjestiti jačinu svjetla te odabrati hoće li ono biti "hladno" ili "toplo", a postavke se mogu proizvoljno podešavati po danima i satima.

Potpuna kontrola samo jednim prekidačem

S pametnom rasvjetom možete promijeniti ugođaj u svom domu samo jednim dodirom gumba, a daljinskim upravljačem možete kontrolirati i do 10 različitih bežičnih LED svjetala koja se mogu prigušiti, upaliti ili ugasiti te im se može promijeniti toplina sjaja.

Asortiman pametne rasvjete uključuje bežične LED žarulje, svjetlosne panele i vrata za namještaj, specijalno prilagođene lampe i lustere koje u svom domu možete kombinirati na koji god način želite i kontrolirati vrlo jednostavnim daljinskim upravljačem. Kolekcija je vrlo laka za upotrebu, bežična, s plug-and-play solucijama te sa suvremenim i stilskim izgledom.

Inače, ovo je drugi takav "pametni" Ikein pothvat, s obzirom na to da je prva takva stvar bila iz serije komada namještaja koji omogućuje i Wi-Fi punjenje pojedinih uređaja.
Na ovaj način "pametni" uređaji postaju dostupnima i običnim ljudima s nižom kupovnom moći, a "pametni" dom bliska budućnost koja se zaista čini u potpunosti ostvarivom.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti