Pametni telefoni čine nas glupljima?

Želite dekoncentrirati nekoga? Recite mu da stavi svoj pametni telefon na stol, ali ga ne smije pogledati.

Martina Čizmić | 27.06.2017. / 11:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već neko vrijeme traje rasprava o tome jesu li nas pametni telefoni učinili pametnijima jer su nam pružili gomile informacija na dlanu ili glupljima jer se previše oslanjamo na njihove sposobnosti.

Grupa istraživača sa Sveučilišta u Teksasu odlučila je istražiti čine li nas pametni telefoni zaista glupljima ili pametnijima.

Napravili su pokus u kojem su ispitanike podijelili u tri grupe. Prva grupa morala je ostaviti svoje telefone u susjednoj prostoriji, druga u torbi, a treća na stolu, ali okrenute ekranom prema dolje. Nakon toga ispitanici su trebali riješiti niz zadataka koji su ispitivali njihove kognitivne sposobnosti.

Istraživače je iznenadila činjenica da su oni čiji su telefoni bili u susjednoj prostoriji imali značajno bolje rezultate od onih čiji su telefoni bili u torbi ili na stolu.

Primijetili smo linearni trend koji ukazuje na to da što su pametni telefoni na vidljivijem mjestu, naš se kognitivni kapacitet smanjuje, istaknuo je jedan od suautora istraživanja Adrian Ward.

Već sama činjenica da znamo kako ne smijemo koristiti pametni telefon odvlači nam pažnju i smanjuje kognitivne sposobnosti jer razmišljamo o tome kako ne smijemo misliti na pametni telefon.

Drugi pokus pokazao je kako osobe koje su ovisne o pametnim telefonima (kao što su to recimo tinejdžeri) ostvaruju lošije rezultate na testovima kad su im pametni telefoni nadohvat ruke. No ostave li pametne telefone u drugoj prostoriji, rezultati su osjetno bolji.

Nije ih ometala činjenica da primaju obavijesti na pametni telefon, već i sama prisutnost pametnog telefona u istoj prostoriji bila je dovoljna da im se smanji kognitivni kapacitet, ističe Ward.

Istraživači ističu i kako su ispitanici koji su znali da neće smjeti imati pametni telefon uz sebe ostvarivali bolje rezultate na testovima te su se lakše koncentrirali.

Dakle, želite li se fokusirati na neki zadatak, ostavite pametni telefon u drugoj prostoriji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti