Pametni telefoni u budućnosti će služiti kao detektori laži

Primjena pametnih telefona odavno je izašla iz okvira glasovne komunikacije, nove funkcije stižu konstantno

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 06.07.2016. / 07:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Startup kompanija NuraLogix iz kanadskog Toronta odlučila je pokušati pametne telefone iskoristiti za otkrivanje laži. Ako se zna da je, barem prema navodima iz ove tvrtke, čak 90% ljudskih emocija nevidljivo, onda je sasvim jasno da tehnologija mora kompenzirati ono što ljudske perceptivne mogućnosti ne mogu. I do sada su razvijeni mnogi uređaji, vrlo sofisticirani i precizni, koje poznajemo pod zajedničkim nazivnikom detektori laži. No, oni se uglavnom primjenjuju u profesionalne tvrtke, većinom za otkrivanje zločinaca, ali NuraLogix namjerava napraviti detektor laži koji će koristiti "široke narodne mase", odnosno svi oni koji će imati odgovarajući smartphone na koji će se moći instalirati aplikacija. 

Idejni začetnik projekta, neuroznanstvenik Kang Lee pojašnjava kako će se u njihovom detektoru laži koristiti fotografije lica snimljene pametnim telefonima. Poseban softver će obraditi fotografije i otkriti promjene na boji kože, što je, prema riječima Leeja, vrlo pouzdan marker za detekciju govori li netko istinu ili laže. Iako, Lee otvoreno priznaje kako u ovom trenutku njihova aplikacija ili bolje rečeno metoda, ne bi prošla strogi proces verifikacije za korištenje kao pravosudni poligraf. S druge strane, ovakav detektor laži se koristi, tvrdi Lee "neinvazivno, jednostavno, na daljinu, čak i potpuno tajno", što omogućuje primjenu u svakodnevnom životu. Tvorci aplikacije kažu kako se može koristiti u školama, na prvom spoju, poslovnim sastancima... 

Ipak, trebat će proći dugačak put do svakodnevne primjene. "U idućih godinu dana sasvim sigurno ćemo imati pred sobom nešto sofisticirano i konkretno. Ali, za aplikaciju koja će se koristiti na mobitelima morat ćemo svi zajedno pričekati još nekoliko godina", rekao je Kang Lee. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti