Pandemija potaknula EK na nove mjere koje su uvod u stvaranje europske zdravstvene unije

Zdravstvena skrb je u isključivoj nadležnosti država članica, a na razini EU-a mogu se jedino bolje koordinirati mjere koje članice donose za rješavanje zdravstvenih kriza.

Hina | 11.11.2020. / 13:04

Ursula von der Leyen (Foto: EBS/DNEVNIK.hr)

 Europska komisija je u srijedu predložila niz mjera za jačanje zdravstvene zaštite i bolju pripremljenost na razini EU-a za buduće zdravstvene krize.

Naš je cilj zaštiti zdravlje europskih građana. Pandemija koronavirusa istaknula je potrebu za više koordinacije u Europskoj uniji, otpornije zdravstvene sustave i bolju pripremljenost za buduće krize, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Na temelju naučenog tijekom proteklih devet mjeseci u borbi protiv pandemije COVID-19, Komisija predlaže zdravstveni okvir za bolju pripremljenost na razini EU-a, nadzor, procjenu rizika, rano upozorenje i brzi odgovor.

Današnji prijedlozi dat će Europskoj uniji i zemljama članicama jače alate za poduzimanje brzih, odlučnih i koordiniranih poteza; nove krizne mandate Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Europskoj agenciji za lijekove (EMA) te novi pravni okvir za prekogranične zdravstvene prijetnje, navodi Komisija.

Nove mjere predstavljaju prvi korak u izgradnji zdravstvene unije. Zdravstvena skrb je u isključivoj nadležnosti država članica, a na razini EU-a mogu se jedino bolje koordinirati mjere koje članice donose za rješavanje zdravstvenih kriza.

Danas počinjemo graditi europsku zdravstvenu uniju kako bismo zaštitili građane visokokvalitetnom skrbi u krizama i opremili Uniju i njezine države članice za spriječavanje i upravljanje zdravstvenim krizama koje utječu na cijelu Uniju, kaže predsjednica Komisije von der Leyen.

Tri predložene uredbe upućene su Vijeću i Europskom parlamentu koji trebaju ispregovarati i usvojiti konačne zakonske tekstove. Uredbe stupaju na snagu čim se usvoje i mogu se izravno primjenjivati.

Prema novoj Uredbi o ozbljnim prekograničnim zdravstvenim prijetnjama, EU će moći usvojiti zajedničke mjere na europskoj razini kako bi se mogli suočiti s budućim prekograničnim krizama - proglasiti izvanrednu zdravstvenu situaciju na razini EU-a, čime se pokreće pojačana koordinacija koja će omogućiti razvoj, stvaranje zaliha i nabavu proizvoda za prevladavanje krize; jačati planove za bolju pripremljenost, izvještavanje i reviziju na razini EU-a te uspostaviti integrirani sustav za nadzor prenosivih bolesti i ostalih zdravstvenih prijetnji.

Ostale dvije uredbe odnose na jačanje mandata europskih agencija - Europskog centra za kontrolu i sprječavanje bolesti i Europske agencije za lijekove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti