Pandemija u SAD-u uzrokovala najveći pad emisija stakleničkih plinova u 75 godina

Najveći pad zabilježen je u sektoru prijevoza. Zbog smanjenja putovanja, posebice na početku pandemije, razina se smanjila za 14 ,7% u odnosu na 2019. godinu, navodi se u izvješću.

Hina | 12.01.2021. / 16:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Razina emisija stakleničkih plinova u Sjedinjenim Državama u 2020. godini smanjila se za 10,3 posto uslijed posljedica pandemije po gospodarstvo, što je najveći pad od završetka Drugog svjetskog rata, po izvješću koje je u utorak objavila Rhodium Group.

Pad gospodarskih aktivnosti uzrokovan nekontroliranim širenjem zaraze, osobito u sektorima povezanim s prijevozom, električnom energijom te industrijom, rezultirao je drastičnijim padom emisija od onog tijekom recesijskog razdoblja 2009. godine kada se razina smanjila za 6,3%.

Smanjenje emisija znači da će SAD održati svoje obećanje u skladu sa ciljem klimatskog sporazuma u Kopenhagenu, a to je da će do kraja 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 17% u odnosu na razinu iz 2005. Uzimajući u obzir trenutno stanje, emisije će se zapravo smanjiti za 21,5% u odnosu na 2005..

Autori izvještaja, međutim, upozoravaju da pad razine emisija nije jamstvo da Sjedinjene Države do 2025. godine mogu smanjiti iste za 28% u usporedbi s onima iz 2005. godine, što je ambicioznija obveza preuzeta na temelju Pariškog klimatskog sporazuma.

Iako je predsjednik Donald Trump povukao SAD iz Pariškog sporazuma, Joe Biden namjerava mu se ponovo pridružiti odmah nakon inauguracije 20.siječnja. Do 2050. godine želi u potpunosti državu osloboditi emisija, no najprije mora postaviti cilj za smanjenje do 2030. godine

Budući da se trenutno distribuiraju cjepiva protiv koronavirusa, očekujemo da će gospodarska aktivnost ponovo ojačati 2021. godine bez značajnih promjena u prisutnosti ugljika u američkom gospodarstvu te će emisije vjerojatno opet biti u porastu, navodi se u izvješću istraživačke skupine.

Najveći pad zabilježen je u sektoru prijevoza. Zbog smanjenja putovanja, posebice na početku pandemije, razina se smanjila za 14 ,7% u odnosu na 2019. godinu, navodi se u izvješću.

Smanjivši se za 10,3% ispod razine iz 2019. godine, emisije elektrana imaju drugi najveći pad, čiji su glavni uzroci nekorištenje elektrana na ugljen i općeg smanjenja potražnje za električnom energijom uslijed ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom, objašnjeno je u izvješću.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti