Papina garda željezne kacige zamijenila 3D isprintanima

Jedna od glavnih prednosti nove kacige je da se neće jako zagrijavati poput onih željeznih, što znači da će se stražari manje znojiti,

Martina Čizmić | 24.01.2019. / 08:13

Švicarska garda zamijenila željezne kacige plastičnima (Foto. Handout / VATICAN MEDIA / AFP)

Vatikanska Švicarska garda, šareno odjevena mini-vojska koja štiti Papu, imat će hladnije glave s obzirom na to da su prastare željezne kacige zamijenili onima iz 3D printera.

Nove kacige, izrađene od termoplastike, podijeljene su stražarima u utorak, na 513. godišnjicu njihova osnutka 1506. godine, objavio je Vatikan.

Po izgledu su kacige gotovo identične prošlima, ali nose grb Pape Julija II., koji je prvi koristio stražu za svoju osobnu zaštitu.

Jedna od glavnih prednosti nove kacige je da se neće jako zagrijavati poput onih željeznih, što znači da će se stražari manje znojiti, poručio je glasnogovornik Urs Breitenmoser.

Internetska stranica Swissinfo.ch prenosi da su stare kacige, izrađene u Austriji, bile teške gotovo dva kilograma, a nove, izrađene u Švicarskoj, teže tek nešto više od pola kilograma.

Švicarska garda nosi svoje ceremonijalne uniforme sačinjene od žutih, crvenih i plavih pruga na službenim događajima poput papinih misa ili posjeta stranih državnika.

Straža broji 110 muškaraca, koji se obično odijevaju u svakodnevnu i jednostavniju odjeću, uniforme s plavim plaštom i beretkom.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti