Pariški metro lansirao aplikaciju koja bi izgubljenim posjetiteljima trebala pomoći da se snađu

U Parizu i okolnim regijama očekuje se oko 15 milijuna posjetitelja za vrijeme održavanja Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara.

Hina | 28.11.2023. / 08:45

Pariški metro, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Pariški metro je uoči Olimpijskih igara, koje će se u glavnome francuskom gradu održati iduće godine, pokrenuo aplikaciju za prevođenje koja će 'izgubljenim' stranim posjetiteljima pomoći da se snađu i sa što manje problema kreću gradskim prometnim sustavom.

Zamršena podzemna željeznica s više od 300 postaja, čija je imena teško pronaći, a još teže izgovoriti čak i domaćem stanovništvu, lako postaje noćna mora za sve one koji ne govore tečno francuski.

Maja Pulić Razvijaju aplikaciju za borbu protiv "brze mode"

Ljetne olimpijske igre, koje će se održati u glavnome gradu Francuske između 26. srpnja i 11. kolovoza, onamo će dovesti milijune posjetitelja koji ne znaju francuski, a neki čak ni engleski jezik.

Većina će ih koristiti javni prijevoz da bi stigli do sportskih terena.

Stoga su gradske vlasti odlučile uvesti aplikaciju pod nazivom Tradivia, za prijevod sa i na 16 svjetskih jezika. Njome je operater podzemne željeznice RATP opremio 6000 svojih zaposlenika na gradskim prometnim postajama.

Aplikacija prevodi pitanja s engleskog, njemačkog, mandarinskog, hindskog i arapskog na francuski. Korisnici aplikacije prevedena pitanja upućuju RATP-ovim agentima čiji se odgovori potom prevode na jezik posjetitelja.

Slušanje na mobilnom telefonu, ilustracija Hrvatski zvukopis donosi kratke priče hrvatskih autora na ulice Londona

Detektirali smo problem. Naime, od naših zaposlenika i agenata ne možete očekivati da odgovore na upite na svim svjetskim jezicima, rekla je Valerie Gaidot, voditeljica odjela za korisnike u RATP-u.

Aplikacija je posebno prilagođena za korištenje pariškog metroa i prepoznaje imena postaja, planiranje vožnje i puta, kao i nazive raznih vrsta voznih karata koji turiste mogu zbuniti.

Iz RATP-a su rekli da je ovo ključna prednost u odnosu na općenitu pomoć pri prevođenju, poput Google prevoditelja koji nerijetko ne uspijeva 'shvatiti' ni na pravi način prevesti terminologiju koja se odnosi na pojmove povezane s vožnjom metroom.

Nakon eksperimentiralnog uvođenja nove aplikacije na trima gradskim linijama, operater je za vrijeme ljeta uslugu uveo u cijeloj prometnoj gradskoj mreži.

Aplikacija Spot the Station Želite promatrati Međunarodnu svemirsku postaju? Isprobajte ovu aplikaciju

U Parizu i okolnim regijama očekuje se oko 15 milijuna posjetitelja za vrijeme održavanja Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti