Razvijaju aplikaciju za borbu protiv "brze mode"

Modna je industrija drugi najveći zagađivač današnjice – godišnje proizvede 100 milijardi modnih artikala, a istovremeno se baci 90 milijuna tona tekstilnog otpada.

Martina Čizmić | 23.11.2023. / 08:49

Maja Pulić (Foto: ZICER)

U trenutku kad sa svih strana iskaču reklame za velika sniženja i pozivaju na kupovinu novih komada odjeće i obuće, jedna je mlada djevojka odlučila okrenuti leđa "brzoj modi" i pridonijeti ekološkoj održivosti planeta. 

I tako je nastao startup DressApp.GREEN. Maja Pulić njegova je osnivačica i idejna začetnica, a cilj joj je stvoriti platformu za razmjenu rabljene odjeće putem mobilne aplikacije, kako bi se obuzdao konzumerizam i smanjila količina tekstilnog otpada.

Prije gotovo dvije godine Maja je intenzivno počela raditi na razvoju ideje, a lansiranje DressApp.GREEN aplikacije planira u prvom kvartalu 2024. godine. Kako ističe, na tom putu neizmjerna joj je potpora i vjetar u leđa cjelokupan tim i sustavna podrška Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER u čijem je inkubatorskom programu.

Razvijamo aplikaciju koju interno nazivamo zelenim Instagramom, jer za razliku od ovog poznatog koji intenzivno promovira fast fashion, prekomjerno trošenje i svakodnevno praćenje trendova, DressApp.GREEN će poticati modnu održivost i slow fashion pristup, pojašnjava.

Recikliranje tekstila, ilustracija Moda postaje ekološki problem: Recikliranje tekstila zapravo znači nešto potpuno drugačije

Sve se više otvoreno priča o tome kako je modna industrija drugi najveći zagađivač današnjice – godišnje proizvede 100 milijardi modnih artikala, a istovremeno bacimo 90 milijuna tona tekstilnog otpada. 

Glavni krivac tome je tzv. brza moda, ali i društvene mreže koje serviraju neke potpuno besmislene i neodržive trendove. Primjerice, nije popularno fotografirati se češće od jednom u istoj odjevnoj kombinaciji, a svaki novi artikl mora se kupiti odmah čim se pojavi u trgovinama. Većina tog otpada završi na odlagalištima gdje se ili spaljuje ili razgrađuje i pritom oslobađa štetne kemikalije u okoliš. Nemjerljiva je šteta koja pritom utječe na naš okoliš i zdravlje ljudi i životinja, dodaje. 

U startupu DressApp.GREEN vjeruju kako će se, ako potrošačima osiguraju da na dlanu imaju sigurnu i inspirativnu platformu na kojoj će se u par klikova moći “riješiti” svoje neželjene odjeće te pritom i zaraditi, smanjiti količina odjeće koju bacaju u smeće.

S druge strane, njihova platforma kupcima će omogućiti da potrebne artikle kupuju po povoljnijim cijenama. Bit će zanimljivo vidjeti kakvi se vintage i unikatni artikli kriju u ormarima. Osim nižom cijenom i odličnom ponudom, korisnici će svakako biti motivirani i ekološkim faktorom, odnosno željom da pridonesu smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. 

Odabir artikala malih lokalnih brendova umjesto fast fashion artikala koji se proizvode u zemljama trećeg svijeta, izgradnja stila umjesto slijepog praćenja trendova, ponavljanje outfita, kupnja second hand i vintage odjeće, popravljanje odjeće i obuće umjesto bacanja… DressApp.GREEN želi pružiti slow fashion platformu koja trenutačno nedostaje našim potrošačima da bi mogli kupovati na jedan održiviji način, zaključuje na kraju Maja Pulić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti