Parkiranje u Vukovaru više nije problem uz pametni parking

Dugoročna strategija svakog održivog grada treba biti primjena modernih tehnologija čiji je cilj podizanje kvalitete života svojih građana i pozitivan utjecaj na daljnji razvoj grada, a primjenom IoT tehnologije vukovarski parking svrstao se među vodeća parkirališta u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 18.10.2019. / 08:38

Pametni parking u Vukovaru (Foto: Grad Vukovar)

Pametni parking postaje sve privlačniji gradovima jer smanjuje gužve, a vozačima omogućuje da unaprijed vide gdje su slobodna parkirna mjesta i tako izbjegnu dugotrajno kruženje po gradu.

Upravo su to bili glavni razlozi zbog kojih se i grad Vukovar odlučio na uvođenje usluge pametnog parkinga u 1. zoni naplate parkiranja. Vukovarska gradska tvrtka Komunalac d.o.o. u suradnji s A1 Hrvatska, ugradila je sustav pametnog parkiranja koji obuhvaća 121 autonomni, bežični parkirni senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NB IoT mrežom.

Prilikom predstavljanja usluge zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček sa suradnicima i partnerima obišao je parkiralište na kojemu su postavljeni senzori te isprobao mobilnu aplikaciju koja svim korisnicima uvelike olakšava pronalazak parkirnog mjesta u strogom centru grada.

Zahvaljujući gradskoj tvrtki Komunalac d.o.o. i u suradnji s A1 Hrvatska, jedan smo od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti sustavom pametnog i digitalnog parkiranja. Uz to, i moderna mobilna aplikacija korisnike izravno dovodi do slobodnih parkirnih mjesta i govori o njihovoj raspoloživosti. Na tri lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi smo u Hrvatskoj koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide, rekao je Pavliček te istaknuo kako ovakav sustav parkiranja uvelike poboljšava sigurnost prometovanja i ne stvara gužve te doprinosi podizanju kvalitete života našim sugrađanima.

Glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić istaknuo je zadovoljtsvo suradnjom s Gradom Vukovarom na ovom zanimljivom projektu.

Pametni parking u Vukovaru (Foto: Grad Vukovar)

Riječ je o digitalnom omotaču oko standardnog parkiranja koji će uskoro postati neizostavan dio svakog parkirališnog iskustva diljem Hrvatske, a izuzetno je lijepo vidjeti da je Vukovar jedan od prvih gradova koji se može pohvaliti ovom uslugom, zaključio je Gabrić.

Cijeli je sustav veoma jednostavan - pametni bežični senzori instalirani u asfaltnu površinu parkirališta, povezani u IoT mrežu, neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim ekranima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.

Korisnici će u Android mobilnoj aplikaciji A1 Smart Parking dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći, uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. S druge strane, gradska tvrtka Komunalac d.o.o. sustavom upravlja pomoću administracijskog sučelja. Osim praćenja popunjenosti i nadzora parkirnih mjesta, omogućena je napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Osim što pametni parking uvelike pomaže korisnicima parkirališta pronaći slobodno parkirno mjesto, također je i optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio grada, što pozitivno utječe na smanjenje buke, sigurnost djece prilikom prelaska pješačkih prijelaza i opće zadovoljstvo korisnika parkirališta.

Partneri na ovom projektu su Grad Vukovar, Komunalac d.o.o., A1 Hrvatska te tvrtka Mobilisis, a cijena investicije kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476.000,00 kuna i financirana je prihodima od naplate parkinga.

Dugoročna strategija svakog održivog grada treba biti primjena modernih tehnologija čiji je cilj podizanje kvalitete života svojih građana i pozitivan utjecaj na daljnji razvoj grada, a primjenom IoT tehnologije vukovarski parking svrstao se među vodeća parkirališta u Hrvatskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti