Party u svemiru: Posada Inspiration4 zabavlja se svirajući ukulele u orbiti

42-godišnji podatkovni inženjer u prvoj astronautskoj civilnoj posadi koja je došla do orbite u petak je obilježio povijest, i to sviranjem na ukuleleu u kapsuli Space X stotinama kilometara iznad Zemljine površine.

Hina | 18.09.2021. / 09:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Chris Sembroski, zaposlenik Lockheed Martina i američki veteran vojnog zrakoplovstva, odsvirao je nekoliko akorda za gledatelje tijekom 10-minutnog javljanja četiri člana tima Inspiration4 dok su letjeli iznad Europe brzinom od 28.000 kilometara na sat.

SpaceX, privatna raketna kompanija u vlasništvu tehnološkog mogula i čelnika Tesle, Elona Muska, najavila je da očekuje da će se posada u subotu vratiti na Zemlju. Slijetanje je bilo predviđeno za nakon 7 poslijepodne na obalu Floride, rekla je kompanija.

Astronauti su proveli veći dio svojih prvih 48 sati ćaskajući iz svemira, uključujući i telefonske pozive s obitelji, prijateljima i pristalicama poput Muska i holivudske zvijezde Toma Cruisea.

Također su snimili kako se spajaju na njujoršku burzu dionica u petak.

Orbitalna pojava posade Crew Dragon javljala se uživo na YouTube kanalu SpaceX, koje je opskrbilo letjelicu, lansiralo je s Floride i upravljalo njome iz baze kompanije koja se nalazi u predgrađu Los Angelesa.

Milijarder Jared Isaacman platio je Musku nepoznatu sumu za let - časopis Time izvijestio je da se radi o 200 milijuna dolara - za ono što se pretvorilo u inauguralni astroturistički let.

Geoznanstvenica i bivša NASA-ina kandidatkinja Sian Proctor (51) pokazala je svoj umjetnički rad - crtež nacrtan flomasterima koji prikazuje posadu kapsule koju sa zemlje nosi pravi zmaj.

Hayley Arceneaux (29) asistentica liječnika u bolnici St. Jude u Tennesseeju gdje se kao dijete liječila od raka, oduševila je izvodeći piruete po kabini kako bi pokazala gledateljima dojam mikrogravitacije.

Pokušaj da se pokažu spektakularni pogledi Zemlje preko kupole za promatranje na kapsuli, bio je sve više razočaravajući kako se letjelica spuštala prema Zemljinoj vlastitoj sjeni, iako je Proctor rekla da je mogla vidjeti auroru borealis u mračnom nebu pod sobom. No ona se nije dobro vidjela za gledatelje.

Misija Inspiration4 odletjela je u srijedu iz Svemirskog centra Kennedy iz Cape Caneverala na raketi Falcon 9 Space X-a. U tri sata, posada kapsule dosegla je orbitalnu visinu od 585 kilometara - višu od Međunarodne svemirske postaje ili svemirskog teleskopa Hubble, te najdalje što je bilo koji čovjek sa Zemlje letio otkad je 1972. godine završio NASA-in program Apollo.

Lansiranje Space X-a označava korak ispred konkurenata Virgin Galactica i Blue Origina, koji nude letove na raketnim brodovima klijentima koji su spremni platiti malo bogatstvo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti