Pazite da ne ostanete bez arhiviranih podataka na Androidu!

Ako je Googleov oblak jedino mjesto gdje držite sigurnosnu kopiju vašeg Androida, budite oprezni

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.09.2017. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Danas je sve “u oblaku” i sve svoje sigurnosne kopije, bilo da se radi o podacima s računala ili pametnog telefona, držimo na serverima, gdje se automatski generiraju backupovi, praktički bez potrebe da razmišljamo kada i što treba napraviti. Google nije iznimka, pa tako Google nudi, baš kao i Apple sa svojim iCloud servisom, automatsku mogućnost stvaranja sigurnosne kopije vašeg uređaja s Android mobilnim operativnim sustavom. Stvar je poprilično jednostavna, ne traži nikakvo posebno znanje, dovoljno je da na svojem Androidu uključite opciju stvaranja backupa i stvari se kotrljaju automatski…

Međutim, prema pisanju jednog poprilično frustriranog, nezadovoljnog, pa i ljutog korisnika Androida odnosno Googleovih usluga, postoji “kvaka” na koju morate paziti, a na koju Google nije upozorio korisnike svojih servisa. Uglavnom, dotični je korisnik svoj Android uređaj Nexus 6P zamijenio starijim modelom iPhonea, dok ne odluči koji će novi uređaj s Androidom kupiti. No, nakon što je, prema njegovom pisanju, radio na iOS mobilnom operativnom sustavu dva mjeseca, dok je njegov Android bio u mirovanju, nakon isteka roka Google je jednostavno - pobrisao njegovu sigurnosnu kopiju odnosno backup!

Problem je, nastavlja korisnik, u tome što ga Google niti jednog trenutka, niti jednom porukom, nije upozorio da će ostati bez svojega backupa ako ne bude pristupio podacima i produžio rok trajanja. Po njemu, nevjerojatno je da takva kompanija, s takvim servisima, ne može svojim korisnicima poslati barem kratku obavijest, nego je cijela priča imala neugodan epilog prema kojem je korisnik ostao bez apsolutno svih podataka i aplikacija koje je držao uz sigurnosnoj kopiji na Googleovim serverima. Cijelu raspravu možete pročitati ovdje, a ako i vi koristite automatski backup na Androidu, svakako provjerite sve navedene postavke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti