Pazite što pišete na Facebooku, jer bi vaše objave mogle završiti na jumbo plakatima

'Samo želimo educirati ljude kako bi u budućnosti razmislili o posljedicama prije nego napišu rasističke i uvrjedljive komentare'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.12.2015. / 09:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zlostavljanje i rasizam veliki su problem na internetu, a posebno na društvenim mrežama poput Facebooka gdje su vrijeđanja u statusima i komentarima svakodnevna stvar. Na ovaj veliki problem na prilično originalan način odlučili su upozoriti iz brazilske neprofitne organizacije Criola koja se bori protiv rasizma – neke od uvreda na koje su naišli na Facebooku odlučili su objaviti na jumbo plakatima. U kampanji 'Virtualno nasilje, stvarne posljedice', tražili su uvredljive i rasističke objave uz koje su korisnici objavili i geolokacijske oznake tako da su jumbo plakate postavili u kvartovima u kojima te osobe žive. Na plakatima, kao što je vidljivo na fotografijama, lice i ime korisnika je zamućeno, a jasno je vidljiva samo objava, no sigurno je da su se korisnici koji su napisali takve rasističke komentare šokirali kada su u svom kvartu vidjeli ovakve plakate.

Cilj kampanje nije otkriti identitet osoba koje objavljuju uvredljiv i rasistički sadržaj, već upozoriti na njega i educirati ljude kako ono što pišu u virtualnom prostoru ima veliki utjecaj u stvarnom životu. U Crioli su se na ovu zanimljivu kampanju odlučili nakon rasističkih komentara koji su objavljeni na Facebooku protiv brazilske novinarke Marie Júlie Coutinho u kojima su korisnici izvrijeđali njen izgled i rasu. 'Samo želimo educirati ljude kako bi u budućnosti razmislili o posljedicama prije nego napišu rasističke i uvrjedljive komentare', objavili su iz ove organizacije povodom postavljanja jumbo plakata po ulicama Brazila. No, iako su imena i fotografije korisnika koji su napisali ovakve komentare zamućena, ovakva javna objava tih komentara ipak donosi određeni faktor zastrašivanja i upozorava korisnike da, skriveni iza monitora računala, ipak ne mogu vrijeđati i napadati ljudi i misliti kako to nitko neće primijetiti i reagirati.  

Izvor: Sophos

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti