Pentagon (zasad) odustaje od razvoja "zrake smrti"

Umjesto „zraka smrti“ koje predstavljaju velike tehnološke i inženjerske izazove, Pentagon će fokusirati resurse, istraživanje i razvoj na lasersko naoružanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.09.2019. / 14:17

Oružje (Foto: Getty images)

Države diljem svijeta pokušavaju iskoristiti veliki napredak tehnologije, a pogotovo vojne tehnologije za razvoj novog naoružanja koje bi im dalo veliku prednost na bojnom (i virtualnom) polju u odnosu na konkurente i neprijatelje. Tako se razvijaju kibernetička oružja, laseri, sve je veći stupanj autonomnije postojećih naoružanja, a velika opasnost prijeti i od tzv. robota ubojica. Znanstvenici diljem svijeta pozivaju sve na razum i odustajanje od ideje razvoja robota koji bi autonomno mogli donositi odluke o ciljevima napada jer, ako se takva tehnologija otme kontroli, ne piše nam se dobro.

Nuklearna raketa u orbiti (Ilustracija: Getty) Amerikanci 2020. godine žele staviti nuklearnu raketu u Zemljinu orbitu

Jedna od vrsta naoružanja o kojoj su razmišljali u američkom ministarstvu obrane, a koja bi im sigurno donijela veliku prednost na bojištima jesu tzv. zrake smrti, odnosno usmjeravanje velike koncentracije energije u jednu točku, a kakve često viđamo u znanstvenofantastičnim filmovima i romanima.

Riječ je o destruktivnim snopovima čestica (Neutral Particle Beams - NPB) koje uništavaju sve pred sobom, a uključuju snopove atoma ili subatomskih čestica koje se skoro pa brzinom svjetlosti "ispaljuju" prema ciljevima napada. Nakon udara razaraju i rastavljaju predmete napada na nivo atoma i molekula pa se čini kao da se oni otapaju. Kinetička energija koja se prenosi s čestica također zagrijava metu napada i dodatno pridonosi otapanju materijala.

Prvotni planovi odnosili su se na testiranje tijekom 2023. pri čemu su NPB namjeravali koristiti za obranu, odnosno uništavanje balističkih projektila brzo nakon njihova polijetanja, kada su najranjiviji. Usprkos tim planovima i najavama, Pentagon će ipak na neodređeno vrijeme odustati od "zraka smrti" zbog prevelikih tehnoloških i inženjerskih izazova koji stoje pred razvojem takvog naoružanja.

Slika nije dostupna 'To do sada nismo radili': Amerikanci cyber bombama napadaju IS

Umjesto toga, prenose na stranici Popular Mehanics, fokusirat će resurse, istraživanje i razvoj na lasersko naoružanje koje će koristiti kopnene i zračne snage.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti