'To do sada nismo radili': Amerikanci cyber bombama napadaju IS

Da je akcija protiv terorista već počela potvrdio je Robert Work iz Pentagona koji je za američke medije rekao kako već 'bacaju cyber bombe' na teroriste

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2016. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već godinama čitamo kako se ratovi budućnosti više neće toliko voditi na bojnim poljima s tenkovima, raketama i klasičnom vojskom, već da će glavninu posla obavljati hakeri i tehnologija poput bespilotnih letjelica, odnosno u budućnosti, tzv. robota ubojica. Prije nekoliko godina puno se govorilo i o hakerskim napadima na iranske nuklearne elektrane putem virusa Stuxnet kojeg su navodno razvili Amerikanci i Izraelci. Iz Pentagona, naravno, takve stvari nikada nisu potvrdili, no zato je Obama nedavno poručio kako će početi sa cyber ratom protiv IS-a. Da je akcija protiv terorista već počela potvrdio je Robert Work iz Pentagona koji je za američke medije rekao kako već 'bacaju cyber bombe'.

'To do sada nismo radili', prenijeli su na Gizmodu njegovu izjavu u kojoj je rekao da napade izvršavaju male ekipe hakera koje su strukturirane poput specijalnih jedinica. Cilj cyber napada nije samo uništiti komunikaciju terorista, već žele zavarati vojnike IS-a i imitirati naredbe njihovih zapovjednika, kako bi ih usmjerili prema područjima na kojima bi ih mogli napasti kopnene i zračne snage. Inače, cyber rat protiv IS-a odavno su najavili i Anonymousi, no njihovo se djelovanje većinom svodi na rušenje internetskih stranica i profila na društvenim mrežama koji su povezani s teroristima. 

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti