Pepper – kućni robot koji prepoznaje emocije i priča viceve

U Japanu počinje prodaja robota Pepper koji može prepoznati i reagirati na ljudske emocije, priča viceve i rastuži se ako ga ignorirate

Zimo Zimo Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2015. / 10:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Posljednjih godina puno se priča o velikom napretku i razvoju robotike i umjetne inteligencije te kako bi pametni i inteligentni roboti u nekoj daljoj budućnosti mogli ugroziti ljudsku vrstu i uništiti čovječanstvo. Robot Pepper koji je prošle godine predstavljen u Japanu sigurno ne predstavlja prijetnju čovječanstvu te u SoftBanku, kompaniji koja je dizajnirala ovog robota, vjeruju kako bi u budućnosti mogao biti idealno društvo starijim ljudima, djeci, ali i u bolnicama u kojima bi se mogao brinuti za pacijente. U SoftBanku kažu kako Pepper može prepoznati i reagirati na ljudske emocije (prepoznaje promjene u glasu i izraze lica), razgovara s ljudima i priča viceve, a smije se i na viceve koje ispričaju ljudi.

Pepper ima i svoje emocije pa će, ako ga se ignorira, postati 'tužan i usamljen'. Proteklih godinu dana SoftBank je testirao i usavršavao robota te će ovog tjedna početi njegova prodaja na japanskom tržištu, a cijena će iznositi pristupačnih 1,600 dolara. Zanimljivo je kako je ova cijena niža od cijene proizvodnje jer se u Softbanku nadaju kako će u budućnosti novac zarađivati prodajom aplikacija za njega te bi na početku trebalo biti dostupno stotinjak aplikacija. Stručnjak za robotiku Noel Sharkey kaže kako je ovo 'riskantna strategija' jer, iako je cijena ovog robota relativno niska, njegovi vlasnici moraju potpisati trogodišnji ugovor o održavanju te će svaki mjesec morati platiti određeni mjesečni iznos za održavanje. Dodaje kako su njegove mogućnosti prilično limitirane jer, iako se spominje kako bi on mogao pomagati starijim ljudima, Pepper ne može podizati stvari tako da, osim razgovora, neće imati neku drugu veću funkciju. Za razliku od njega, povjerenje u SoftBank i Peppera imaju Alibaba i Foxconn koji su u robotski diviziju SoftBanka uložili veliki novac koji će im pomoći u razvoju novog modela, Pepper 2.0 koji bi trebao biti još napredniji i imat će brojne dodatne opcije.

Izvor: Gizmodo

Foto: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti