Pfizer ambiciozno: U rujnu će tražiti odobrenje za primjenu cjepiva kod djece od 2 do 11 godina, do kraja godine i kod beba

Pfizer radi na poboljšanju formule cjepiva što bi omogućilo dugotrajnije skladištenje na nešto višim temperaturama od trenutno potrebnih -80 do -60 stupnjeva Celzija.

Martina Čizmić | 05.05.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Farmaceutska tvrtka Pfizer sprema se zatražiti potpuno odobrenje od američke Administracije za hranu i lijekove za korištenje njihovog cjepiva protiv COVID-19 za odrasle osobe u dobi od 16 do 85 godina. Podsjetimo, trenutno Pfizer ima hitno odobrenje za primjenu cjepiva u toj dobnoj skupini, a dobivanje punog odobrenja omogućit će tvrtki da reklamira, prodaje i direktno distribuira svoja cjepiva.

Također, u pripremi je i zahtjev za hitnim odobrenjem za isto cjepivo kod djece u dobi od dvije do 11 godina. Iako testiranje učinkovitosti Pfizerovog cjepiva na djeci u dobi od šest mjeseci do 11 godina, još traje, iz Pfizera očekuju da će sve potrebne podatke imati tijekom sljedećih mjeseci. To bi moglo, kako je istaknuo direktor tvrtke, Albert Bourla, rezultirati njihovim traženjem hitnog odobrenja za upotrebu cjepiva kod djece, već u rujnu.

Očekuje i da će do kraja godine moći predati zahtjev za odobrenjem korištenja cjepiva i kod djece u dobi od šest mjeseci do dvije godine, ali za to će ipak morati još pričekati dok ne dobiju potpune rezultate ispitivanja.

Podsjetimo, Pfizer je prije nekoliko dana zatražio hitno odobrenje od EMA-e za primjenu cjepiva kod djece u dobi od 12 do 15 godina. Isto je odobrenje zatražio i od američkih regulatora, a navodno bi ga mogao dobiti već početkom sljedećeg tjedna.

Bourla je za CNN otkrio kako je istraživanje učinkovitosti Pfizerovog cjepiva na trudnicama trenutno u drugoj fazi, a podaci bi trebali biti dostupni sredinom ljeta.

Otkrio je i kako rade na poboljšanoj formuli kojom bi se cjepivo, koje se trenutno mora skladištiti na -80 do -60 stupnjeva Celzija, moglo skladištiti i na višim temperaturama dulje vrijeme. No, i za to će morati tražiti dodatno odobrenje regulatora.

 

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti