Pfizer provodi veliku studiju: Cijepit će jedan cijeli brazilski grad protiv COVID-19

Cilj je potvrditi stvarnu učinkovitost i sigurnost cjepiva koje je već klinički testirano.

Hina | 07.10.2021. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Pfizer Inc će proučavati učinkovitost svoga cjepiva protiv COVID-19 tako što će u gradu na jugu Brazila cijepiti cijelu populaciju iznad 12 godina, priopćila je tvrtka u srijedu.

Istraživanje će biti provedeno u Toledu, koji ima 143 tisuće stanovnika, na zapadu savezne države Parane, zajedno s Brazilskim nacionalnim programom za cijepljenje, rekle su lokalne zdravstvene vlasti, bolnica i savezno sveučilište.

Pfizer, koji je razvio cjepivo s njemačkim partnerom BioNTechom, rekao je da je svrha proučavanje prenošenja koronavirusa u "scenariju stvarnog života" nakon što se cijepi populacija.

Inicijativa je prva i jedina takve vrste koja će biti poduzeta u suradnji s farmaceutskom kompanijom u zemlji u razvoju, rekao je Pfizer.

Postoji mali otpor protiv cjepiva u Toledu te je 98 posto populacije primilo prvu dozu, uglavnom cjepiva Pfizera i BioNTecha. Cjepivo AstraZenece i Sinovaca protiv COVID-19 također je korišteno tamo, rekla je općinska zdravstvena tajnica Gabriela Kucherski, dodavši da je 56 posto stanovništva u cijelosti cijepljeno.

Regis Goulart, istraživač u bolnici Moinhos de Vento u gradu Porto Alegre, koji je sudjelovao u istraživanju, rekao je da je cilj potvrditi stvarnu učinkovitost i sigurnost cjepiva koje je već klinički testirano.

Istraživanje će također omogućiti dugotrajno nadgledanje sudionika pomažući odgovoriti na pitanja poput trajanja zaštite cjepiva protiv COVID-19 i novih varijanti virusa, rekao je Goulart.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti