Pfizer testira dva nova lijeka koja bi u kominaciji s cjepivom pružila sveobuhvatnu zaštitu od COVID-19

Pfizer je započeo s testiranjem oralnog lijeka protiv koronavirusa, kao nadogradnju za cjepivo protiv COVID-19 te pružanje još veće razine zaštite.

Branimir Vorša | 24.03.2021. / 11:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Farmaceutska kompanija Pfizer pokrenula je prvu fazu studije istraživanja novog antivirusnog lijeka pod nazivom PF-07321332, namijenjenog borbi protiv SARS-CoV-2 virusa. Studija se provodi na zdravim odraslim osobama u SAD-u.

PF-07321332 je SARS-CoV2-3CL inhibitor proteaze koji je pokazao potentnost u in vitro antivirusnoj aktivnosti protiv novog koronavirusa te drugih sojeva iz obitelji koronavirusa.

Studija je nasumična i s kontrolnom placebo grupom te se provodi kroz jedno i više doziranja, a njezin cilj je analiza sigurnosti, tolerantnosti i farmakokinetike lijeka PF-07321332.

Trenutno je u fazi testiranja primjene više doza, nakon što su provedena testiranja s jednom dozom.

Dizajnirali smo PF-07321332 kao potencijalnu oralnu terapiju koja bi se mogla propisati putem liječničkog recepta na prvi znak zaraze novim koronavirusom i bez uvjeta da su pacijenti hospitalizirani ili na intenzivnoj njegi, kaže Mikael Dolsten, šef Pfizerov šef za razvoj i svjetska medicinska istraživanja.

Istovremeno, Pfizerov intravenozni antivirusni kandidat je potencijalna nova terapija za hospitalizirane pacijente. Zajedno, te dvije terapije imaju potnecijal stvoriti sveobuhvatnu terapiju koja komplementira cijepljenje u slučajevima gdje se bolest i dalje širi, dodaje Dolsten.

Kao što je Dolsten i spomenuo, Pfizer istovremeno testira i intravenozno primnjeniv inhibitor proteaze PF-07304814. Testiranje se trenutno provodi u više doza na hospitaliziranim pacijentima.

Izvor: Pharmaceutical Technology

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti